Lunchen op z’n Zweeds

minute read2 min leestijd

Wat eten de Zweden eigenlijk? Culinaire barbaar als ik ben, dacht ik gelijk aan de Zweedse gehaktballen van de Ikea. Geef toe, jij dacht daar vast ook aan! Maar de Zweedse keuken heeft veel meer te bieden dan de bekende Köttbullar.

De eerste keer dat ik ergens wilde lunchen in Zweden kon ik nergens een sandwich vinden. De Zweden eten zowel voor de lunch als het avondeten een warme maaltijd: ze eten vis, wild, gehakt, worst, pasta, aardappel, vruchten enz.

Mijn oerhollandse broodje kaas bleek in Zweden not done te zijn.

Vroeg in de middag zitten alle restaurantjes gezellig vol, want het is gebruikelijk om buiten de deur te eten met collega’s of vrienden. Leuk! Aan deze lunchcultuur kan ik wel wennen.

Een hapje Zweedse cultuur

Ik kwam terecht bij het huiselijke en knusse familierestaurant Forsby Kvarn Kafé in Fjardhundra. Het voelde een beetje alsof ik bij vrienden kwam eten. Met een warme glimlach werd ik ontvangen door eigenaar Staffan Andersson en ik voelde me direct welkom. Als ik me dan toch onderdompel in de Zweedse cultuur, doet u me dan ook maar gelijk een typisch Zweeds gerecht!

Staffan schotelde me Gravad lax voor. Een typisch Scandinavisch gerecht van dungesneden rauwe, verse zalm met hovmästarsås of gravlaxsås, een zoetig sausje van mosterd, op een plakje brood. De radijsjes geven een lekkere bite aan het geheel en de dille (niet weg te denken uit de Zweedse keuken) en het schaafsel van mierikswortel maakten het lekker fris.

Wat een enorme smaakexplosie! Nee echt, ik ben er zo enthousiast over dat ik het thuis ook nog een aantal keer gemaakt heb. Als ik mijn ogen sluit terwijl ik een flinke hap neem, waan ik me weer even bij de familie Andersson thuis.

Na mijn lunchervaringen in Zweden, wil ik niet meer terug naar mijn broodje kaas!

Je hebt talloze hotspots in de stad Stockholm waar je heerlijk kunt lunchen, maar het platteland is ook écht de moeite waard!

www.forsbykvarnkafe.se

Reacties

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.