Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
tinyhouse leren bank
Tips & Tricks/Hotspots

Een week in een Tiny House: is less more?

Leestijd2 min leestijd

Deze zomer geen verre reis en onbezorgd struinen over gezellig drukke marktjes. Dit jaar heeft #staysafe prioriteit en heb ik voor het eerst sinds een lange tijd vakantie in eigen land. En dat viel niet tegen!

In april was op het nieuws dat er een run was op de vakantiehuisjes in Nederland. Meteen ben ik achter m'n laptop gekropen om te boeken. Het was waar: veel was al bezet, maar via Airbnb had ik het laatste Tiny House kunnen boeken in onze vakantie periode. Yes!

Ik was altijd al nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om te leven met minder. Mínder ruimte, mínder spullen, méér ruimte voor mezelf en de dingen die ik najaag. Een simpeler leven. Ik ben niet de enige die deze manier van eenvoudiger leven onderzoekt.

De afgelopen jaren zijn onderwerpen als minimalisme, Tiny Houses, ultra-light-backpacken en mindfulness onwijs populair geworden.

Minimalisme als tegenreactie in een wereld die draait om meer

De westerse gekte rondom hard werken, meer status, geld en bezittingen heeft heel wat burn-outs in de hand gewerkt.

Waarom zou je jezelf zo over de kop werken? Brengt het echt wat je gelukkig maakt of nodig hebt?

Als tegenbeweging in de wereld die draait om meer, willen minimalisten juist minder. Ze hebben minder ruimte en daarom minder bezittingen, minder kosten en tijd over voor dingen die écht belangrijk voor ze zijn. Klinkt best goed toch?

Minder wassen draaien, minder vaak opruimen, minder schoonmaken. En meer tijd en geld overhouden voor hobby's. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Maar wil ik daar leefruimte voor opgeven? 

Hoe is het Tiny House leven me bevallen?

Eerlijk is eerlijk: het was niet zo Tiny als ik me had voorgesteld. Ik heb alle afleveringen van "Tiny House Nation" op Netflix bekeken en die huisjes zijn toch wat tinier.

De serie "Tiny House Nation"! Het is zo inspirerend en leuk om te zien hoe ze zo'n Tiny House maken en inrichten. Ik zou dolgraag een Tiny House in mijn achtertuin neerzetten. Als is het alleen al om het uit te denken & in te richten 😁

In dit Tiny House was een gewone douche, keuken en een ruim bed. Het was gewoon wat leger. Ondanks dat, en dat een week in een Tiny House bij lange na niet in de buurt komt van dag in dag uit leven in een Tiny House, heb ik na een week best wat geleerd.

Je hebt inderdaad meer tijd over

Doordat je minder ruimte hebt, ben je minder tijd kwijt met opruimen, schoonmaken (en eventueel onderhoud plegen). Dat is echt het grootste pluspunt! Je hebt meer tijd voor hobby's.

Bij mij thuis is er áltijd wat te doen, zeker omdat het een jaren '30 huis is. Ik heb heel wat vrije tijd doorgebracht aan stomme klusjes die ik liever zou uitbesteden maar dat niet kan betalen. Zie je in welk cirkeltje je terechtkomt met een groot huis? 🙈

De omgeving van je huis bepaald voor een groot deel wat je onderneemt

Het Tiny House stond op een park midden in de natuur. Ik liep zo de deur uit de natuur in en dat vond ik heerlijk. De natuur is echt mijn oplaadpunt: ik kan m'n hoofd leegmaken en een lange tijd niks doen. Gewoon om me heen kijken en luisteren.

Tim (mijn man) heeft een oude hobby weer nieuw leven ingeblazen, namelijk vogels fotograferen. Lekker nerdy, I love it! Ik kan dan genieten van de omgeving.

Thuis ga ik vaker naar de stad omdat ik er dichtbij woon. Lekker op het terras zitten. Maar gelukkig heb ik ook genoeg groen om me heen, dus ik heb het beste van beide werelden!

Ze zeggen met het kopen van een huis altijd "locatie, locatie, locatie". En dat is echt zo!

Je moet tegen minder ruimte kunnen

Duh! Maar echt, je moet er tegen kunnen om op zo'n postzegel te leven. Ik vind het toch fijner om meer ruimte te hebben. Toch een luxe paard, oeps. En ik vind het veel te leuk om gezellige hoekjes te maken in huis!

Mijn huis vind ik nu te groot voor met z'n tweëen. Als je meer ruimte hebt, sla je ook weer meer zooi op. Am I right? Misschien toch maar eens kijken voor wat kleiners.. (in de toekomst 😉)

En, is less more?

Yep. Als het gaat om meer tijd hebben voor hobby's en ontspanning wel. Maar als je hobby interieur is, is een Tiny House niet echt je-van-het. Dat is hetzelfde als Jackson Pollock met z'n grote verfkwasten een postzegel geven als canvas. Dat werkt niet.

Het principe vind ik heel inspirerend, maar ik denk niet dat ik jaar in jaar uit zou kunnen leven in een Tiny House. 

Maar om met "minder" te leven? Dat kan ik wel. Net zoals in de documentaire ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ (Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus) en Marie Kondo wil ik af van de rommel die ik niet nodig heb. Het ligt alleen maar in de weg en voegt niks toe. De eerste stap: zolder uitmesten. Wat heb ik echt nodig en wat kan weg? Ik doe dit elke twee jaar. Dan kan ik namelijk echt bepalen (na elk seizoen) wat ik niet zou missen.

Boek eens een Tiny House en beleef het zelf! Het heeft mij weer aan het denken gezet over hoe ik mijn leven wil inrichten. Het is een hele leuke ervaring! 

Wil je meer lezen over hotspots?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

Tips & Tricks/Styling

Neutrale babykamer gestyled met knuffelbare dieren

Leestijd2 min leestijd

Tips & Tricks/Styling

Spice up your beige: 4 tips om te voorkomen dat je beige interieur saai wordt

Leestijd2 min leestijd

Inspiratie/Kleur

Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis

Leestijd2 min leestijd

Volgende blogpost

Inspiratie/Inrichten

Rustig thuiswerken dankzij een stalen schuifdeurLeestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis