Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Checklist voor het kopen van een oud huis
Tips & Tricks/Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis

Leestijd6 min leestijd

Een huis kopen is super spannend en al helemáál als het een oud huis betreft! Wat kun je verwachten? Waar moet je op letten voordat je een huis koopt? Om goed beslagen ten ijs te komen kun je talloze checklists vinden op internet. Maar sommige dingen moet je gewoon leren in de praktijk. Na alles, maar dan ook echt álles gesloopt te hebben én weer opgebouwd te hebben in ons huis denk ik je waardevolle info te kunnen geven vanuit mijn eigen ervaring.

Wanneer je een wensenlijst hebt die onhaalbaar is vanwege je budget, moet je creatief zijn. Misschien moet je ervoor open staan om te kiezen voor dat niet-zo-perfecte huis dat nog wat liefde nodig heeft. Probeer de potentie te zien en laat je niet meteen afschrikken door die lelijke paarse muur of de gescheurde granieten vloer in de badkamer.

Wat is de gevoelswaarde zodra je de deur binnenstapt?

Misschien denk je nuchter te kunnen zijn bij een bezichtiging maar het zou je zomaar kunnen overvallen: “dit is het huis!”. Bij mij ging het ook zo, ik was op slag verliefd en zag mezelf hier al helemaal wonen. Uit onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben. Want 80% van de huizenkopers ‘voelt’ meteen of een huis hem of haar aanspreekt. Toch is het belangrijk om niet meteen toe te geven aan je onderbuikgevoel. Probeer nuchter en realistisch te blijven.

Onderzoek het huis en zie ook de niet-zo-perfecte dingen.

Wat is de staat van het huis?

Wees kritisch over de staat van het huis en overweeg de mogelijkheden tot moderniseren.

Fundering

Je hoort weleens van die horror verhalen dat er een zwam huishoudt in de kruipruimte en de hele vloer eruit moet.. Dat is een flinke kostenpost waarvan je liever van het begin af aan op de hoogte bent. Waar kun je op letten?

 • Of de kruipruimte droog is
 • Schimmelplekken op de balken

Isolatie

Bij de bezichtiging zagen we dat sommige ramen niet van dubbel glas waren. Het tochtte en kierde aan alle kanten. Je kunt ontzettend veel geld besparen als je deze vervangt. Dat hebben we dan ook meteen gedaan.

Voor de warmte en het woongemak kun je overwegen om (geluids)isolatie aan te brengen. Wij hebben op de slaapkamers voorzetwanden geplaatst met isolatie en beneden oude gymmatten vanwege de dichtheid. We horen bijna niets meer van de buren en zetten zonder gène de muziek voluit 🙂

Waar kun je op letten:

 • Of er dubbele beglazing in de ramen zit
 • Of er isolatie aanwezig is in de wanden en/of plafonds
 • De gehorigheid van het huis
 • Of je ergens tocht voelt

Centrale verwarming

Je wil er natuurlijk wel warmpjes bij zitten in je huis! In ons huis zat alleen een moederhaard. We moesten dus het hele CV-systeem aanleggen. Ik ben er geen fan van als leidingen in het zicht zijn, dus die hebben we weggewerkt in de muur. Het infresen van de leidingen is een vies en stoffig karwei, maar het knapt wel ontzettend op!

De radiatoren waren niet meer om aan te zien, dus die hebben we ook vervangen door mooiere exemplaren. Er zijn ook voorzetplaten die je eroverheen kunt zetten. Dat maakt ook een verschil van dag en nacht. Waar kun je op letten:

 • Voldoet de CV-installatie aan je eisen
 • Zien de radiatoren er nog netjes uit
 • Zit het leidingwerk in het zicht en zouden we het weg kunnen/willen werken

Elektra

De groepenkast stamde bij ons uit het jaar nul, dus dat was een no brainer, die moest eruit. We wilden graag alle apparaten tegelijk kunnen bedienen zonder dat de stoppen eruit slaan, daarom hebben we nu een groepenkast met 12 groepen.

Je kunt niet genoeg stopcontacten hebben! Wij hebben in ons hele huis setjes van twee gemaakt in elke hoek. Zo voorkom je dat je je lamp of laptop ergens in wil pluggen en het niet gaat. En wanneer je ze laag in de muur plaatst, vallen ze toch niet zo op. Waar kun je op letten:

 • Of er genoeg groepen zijn in de groepenkast
 • Of er voldoende stopcontacten zijn
 • Voldoet de bedrading aan de hedendaagse eisen

Afwerking schilderwerk

Het (hout)schilderwerk zag er niet al te best uit in ons huis. Dus het zou een flinke klus zijn om alles lekker fris wit te krijgen. Als dat bij jou ook het geval is, heb ik één hele belangrijke tip: koop een goede, professionele schuurmachine! Het is de investering meer dan waard. Het schuren gaat een stuk sneller en je hebt (mits je de goede koopt) geen last van het schelle gejengel. Waar kun je op letten:

 • De algemene afwerking van de ramen, kozijnen en deuren van binnen en buiten
 • Kijk of je houtrot tegenkomt
 • Of de muren en plafonds een likje verf nodig hebben

De muren en plafonds

Als stucwerk oud is wordt het zanderig en beschadigt het snel. Ik had er niet over nagedacht dat het stucwerk zou kunnen afbrokkelen, maar op veel plekken zat het zo los dat het met één tik los liet. Op andere plekken weer niet, dus dan was het best veel werk om het eraf te bikken. Inspecteer alle wanden en plafonds goed bij de bezichtiging. Als je van plan bent de elektra in te fresen, dan moet het natuurlijk opnieuw gestuukt worden. Vergeet dat niet. Vaak heeft de ene keuze effect op iets anders. Waar kun je op letten:

 • Of het stucwerk nog netjes en stevig is
 • Of de afwerking van het stucwerk naar je smaak is
 • Zijn er vochtplekken en scheuren te zien (probeer de oorzaak te achterhalen)

Verlichting

Verlichting vind ik ontzettend belangrijk! Mijn man, Tim en ik zijn beiden fan van spotjes en wilden dit heel graag in huis hebben. Er waren alleen centraal dozen voor plafondverlichting, maar aangezien de elektra opnieuw moest, konden we een nieuw lichtplan maken met spotjes en wandlampen. Waar kun je op letten:

 • Waar de lichtpunten zitten
 • Of er voldoende lichtpunten zijn
 • Of het mogelijk is om lichtpunten toe te voegen en wat daarvoor nodig is

De vloeren

Een vloer is een sfeermaker en wat mij betreft dus belangrijk! Je hebt talloze keuzes in vloeren: laminaat, parket, pvc, novilon, marmoleum etc. Elke vloer heeft zijn eigen kwaliteit. Geluiddempend, kras bestendig, duurzaam etc. Wat past bij jou? Misschien ligt er een goede houten vloer maar is het niet helemaal je kleur, dan zou je het kunnen laten opschuren en een andere afwerking kunnen kiezen. Dat is voordeliger dan een hele nieuwe vloer. Waar kun je op letten:

 • Loopt de vloer recht
 • Kraakt het erg
 • Of de vloeren aan vervanging toe zijn
 • Is het naar je smaak

Denk out of the box

Als je een huis kiest dat gemoderniseerd moet worden, probeer de woning dan te zien als een leeg canvas dat je kunt inschilderen zoals je wil. Neem de indeling onder de loep.

Ga spelen met de layout en probeer het aan te laten sluiten bij hoe jij in de ruimte wil leven.

Voelt de binnenkomst niet goed? Misschien draaien de deuren wel de verkeerde kant op. Denk na over de routes. Waar wil je heen met je was? Hoe ver moet je in je naakie lopen vanaf de douche naar je kledingkast?

Ga gluren bij de buren

Je kunt met Google streetview de locatie bekijken, maar dat geeft geen goed beeld van hoe de buurt in de praktijk ‘voelt’. Hoe is het er ’s avonds? En als het weer niet zo zonnig is? Hoe druk is het tijdens de spits? Zijn er genoeg parkeerplaatsen? Hoe valt de zon in het huis en in de tuin? Wat is er te doen in de buurt? Zijn er geschikte scholen of andere voorzieningen?

Héél belangrijk en iets dat mensen vaak vergeten: ga gluren bij de buren! Wat voor type mensen wonen er in de buurt? En met name natuurlijk je directe buren. Als het even kan, zou ik een praatje gaan maken. Geef aan dat je geïnteresseerd bent en vraag hoe het is om er te wonen. Niemand kan je dat beter vertellen dan de mensen die er wonen! Én je ziet meteen wat voor vlees je in de kuip hebt 😉

Een goede buur is beter dan een verre vriend.

Is het haalbaar?

Maak een zo compleet mogelijke lijst met activiteiten die gedaan moeten worden. En bedenk van tevoren goed wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt. We wilden het kamer voor kamer opknappen, maar dat ging dus niet.. Als je elektra en leidingwerk gaat vervangen, heeft dat effect op elke kamer. De plafonds gaan open en voor je het weet val je van het één in het ander.

Heb je naast de bekostiging van je huis wel genoeg budget om je huis te moderniseren? Doe een reality check of je plannen financieel haalbaar zijn en binnen welk tijdspad het te realiseren is. Wij hebben de kosten van de verbouwing zwaar onderschat. Mede daarom is het een meerjaren plan geworden.

Laat je adviseren over de kosten van de verbouwing en denk erover na welke klussen je zelf zou willen doen en welke je uit zou willen besteden.

Een groots avontuur

Zie je de potentie van een huis, maar heeft het flink wat werk nodig? Wees niet bang voor een verbouwing. Ja, het vergt wat organisatie, tijd en geld (en grijze haren!) om een huis te moderniseren en naar je smaak in te richten, maar de voldoening is groots! 🙂 Ik weet precíés wat er achter de muren zit. Als er water uit de kraan komt, zie ik Tim nog zo voor me staan met een grijns van oor tot oor. We hebben ontzettend veel geleerd en nemen niets meer als vanzelfsprekend aan!

Wil je meer lezen over verbouwen?

Reacties

Toon alle comments (2) »
Gravatar for annemariekollaard@gmail.com
Annemarie15 december 2017

Wat was het een klus, maar wat een schitterend resultaat hebben jullie bereikt. Het is nu een tophuis!

Gravatar for lin.veronica69@gmail.com
Linda26 december 2017

Hallo Amber
Wat voor vloer hebben jullie in je huis liggen. Wij willen ook een vissegraatvloer. Ben je ook in te huren als interieur styliste?

Gravatar for amberlovesdesign@gmail.com
Amber29 december 2017

Hoi Linda,

Onze vloer komt bij ‘t Plankenhuis vandaan in Heemskerk (http://www.dewoonzaken.nl/houtenvloeren/). Het is een kleine houten visgraat van 25x5cm, de vloer zat al in de olie en is daarna verlijmd op de ondervloer. De verdere specificaties zou ik je niet kunnen geven. Als je in de buurt woont is een bezoekje aan de showroom het zeker waard!
Ik geef ook interieuradvies. Als je interesse hebt, kun je contact met me opnemen op amberlovesdesign@gmail.com.
Wie weet tot snel!

Groetjes,
Amber

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

Tips & Tricks/Styling

Neutrale babykamer gestyled met knuffelbare dieren

Leestijd2 min leestijd

Tips & Tricks/Styling

Spice up your beige: 4 tips om te voorkomen dat je beige interieur saai wordt

Leestijd2 min leestijd

Inspiratie/Kleur

Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis

Leestijd2 min leestijd

Volgende blogpost

Inspiratie/Make-overs

Van kurkenkamer tot badkamerLeestijd3 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis