Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Een vleugje geluk dankzij een geurkaars
Tips & Tricks/Hotspots

Een vleugje geluk dankzij een geurkaars

Leestijd3 min leestijd

Geuren doen - vaak ongemerkt - een hoop met ons. Je komt een ruimte binnen en ineens waan je je weer in de huiskamer van je opa of oma. Voor even ga je terug in de tijd en borrelen warme herinneringen op. Hoe kan dat? En kan je dat ook forceren als je graag iets wilt onthouden?

Een lange tijd heb ik geen mensen, stad en gemeenschappelijke ruimten ‘geroken’. Want: Corona. Dankzij het ontbreken van ‘geur’ tijdens de  quarantaine ben ik me bewust hoeveel invloed geuren eigenlijk hebben. Het geeft zoveel meer ‘kleur’ aan het leven. Of het nu een fijn of naar geurtje is. Het lijkt haast wel of ik ze nu nóg sterker ruik. (Of dat wetenschappelijk te onderbouwen valt is de vraag.)

Desinfecterende handgel opende mijn ogen

Ik kan me nog goed herinneren dat alles weer een beetje openging. Met 100 restricties van de overheid onder de arm stapte ik strandtent De Republiek binnen. Ik werd verwelkomd door een hygiëne zuil met de allerlekkerste handgel die je je maar kunt wensen. Een kruidige combinatie van zwarte peper, geranium en lavendel belichaamt in de geur Poivre Noir Frais van Marie Stella Maris. Mmmmmm…

Deze geur, deze fantastische ambiance, dit leuke gezelschap. Ultiem geluk!

Of het nu kwam dat ik m’n vier muren eindelijk vaarwel had gezegd of de geur daadwerkelijk zo betoverend was. Who knows? Maar dit kleine beetje geluk wilde ik meenemen naar huis en koesteren.

Toen ik thuis dezelfde geur rook als daar in Bloemendaal aan de zee en me weer net zo gelukkig voelde, ontdekte ik  - voor het eerst bewust - dat ik herinneringen kan oproepen met een geur. Hoe fantastisch is dat?!

Wat de wetenschap zegt

Maar hoe zit dat dan? Ik zocht het even op. Het hersengebied amygdala (emotie) en de hippocampus (geheugen) liggen dicht bij elkaar in de hersenen. Volgens neurowetenschappers is het feit dat die twee zo dichtbij elkaar liggen de reden dat geheugen, emotie en ons reukvermogen geuren leert associëren met bepaalde emotionele herinneringen. Aha.. 

Ik ben dus niet gek. De geur van zon op mijn versgebrande huid doet me denken aan vakantie, het geurtje L’eau D’issey doet me denken aan mijn 18e verjaardag en zodra ik versgemaaid gras ruik wil ik fietsen zonder jas.

Herinneringen zijn levendiger dankzij geur. 

Een geurkaars branden = voordeliger dan een vakantie

Sinds ik dit geleerd heb, help ik mijn hersenen een handje door een specifieke geur te kiezen om mijn vakantie beter te herinneren. Ik hoef bij thuiskomst alleen maar de kaars aan te steken en ik raak in vervoering terug naar mijn vakantiebestemming. 

Fake it till you make it. Eerst ‘voel’ en ‘beleef’ ik een paar dagen wat voor geur er past bij de vakantie. Dat klinkt wat zweveriger dan het is hoor. Ik geef je twee voorbeelden.

Noorse dennennaalden

In de zomer van 2022 maakte ik een roadtrip door Noorwegen. Het is een prachtig land met veel water, bergen en bossen. Tim en ik hebben er veel gehiked en dankzij de verse boslucht wist ik welke geur ik zocht.

In een leuk winkeltje in Bergen kocht ik de Skandinavisk Scented candle - Skog. Dat betekent ‘forest’ in het Noors/Zweeds. Perfect toch? Na aanschaf stak ik tijdens de vakantie elke avond deze geurkaars aan, zo blijft de herinnering aan de gezellige spelletjesavond kraakhelder.

Donkere honing op de Veluwe

Ook een korte vakantie kan lang plezier opleveren. Dat bewijst mijn verblijf in Mori Tiny House maar weer. Mori is het Japanse woord voor ‘forest’. Met de hoge ramen in de dromerige slaapkamer lijkt het ook haast of je in het bos slaapt. 

Het Mori Tiny House is ingericht volgens de Wabi Sabi stijl; het is minimalistisch, functioneel mét oog voor design en luxe.

Het is echt een feestje om er te verblijven, zeker voor een interieur liefhebber als ik.

We hadden mazzel met het weer, want ik heb heerlijk liggen wiegen in de hangmat met de zon op m’n bol. In de avond koelde het wat af en warmden we ons op met een geurkaars waar je ‘U’ tegen zegt! Echt, ik was op slag verliefd op deze geur. Ik moest gewoon oppassen dat ik mijn neusharen niet verbrande zo dicht zat ik erop, haha.

Terwijl ik deze blog schrijf, zie ik de flikkerende vlam van de Golden Days kaars van De Scent in mijn ooghoek en zit ik in gedachten weer even aan de buitentafel bij Mori. 

Ik hoor hoe de wind speelt met het gras en ik zie hoe de wolken van vorm veranderen en de zon er af en toe doorheen gluurt. Ik voel hoe de rustgevende klanken van spa muziek samensmelten met mijn steeds trager wordende hartslag. *zucht*

Welke herinnering hou jij levent dankzij een specifieke geur? 
Of anders: welke herinnering zou jij graag willen onthouden met een beetje hulp? En welke geur past daar dan bij?

Ik ben benieuwd! Laat het me vooral weten onder deze post of op mijn instagram account met de template.

Fijne geur herinnering!

Wil je meer lezen over hotspots?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

Tips & Tricks/Styling

Neutrale babykamer gestyled met knuffelbare dieren

Leestijd2 min leestijd

Tips & Tricks/Styling

Spice up your beige: 4 tips om te voorkomen dat je beige interieur saai wordt

Leestijd2 min leestijd

Inspiratie/Kleur

Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis

Leestijd2 min leestijd

Volgende blogpost

Tips & Tricks/Inrichten

Kies de ideale bank met behulp van deze vragenlijstLeestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis