Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Kies de ideale bank met behulp van deze vragenlijst
Tips & Tricks/Inrichten

Kies de ideale bank met behulp van deze vragenlijst

Leestijd2 min leestijd

Er zijn zoveel verschillende soorten banken; groot/klein, op pootjes/tot de grond, met ronde vormen/strakke vormen, hoge leuning/lage leuning, chaise longue, hoekbank. Voor ieder wat wils! Maar als er zo'n groot aanbod is, hoe kan je tot de juiste keuze komen? Ik vertel je hoe ik het aanpakte.

Something old

Als je een nieuwe bank gaat kopen weet je vast wat je wel of niet fijn vond aan je vorige bank. Mijn bank was 14 jaar oud en eigenlijk nog in goede staat. Toch was het tijd voor wat anders. Niet alleen omdat ik uitgekeken was op de kleur. Mijn zitwensen warende afgelopen tijd verandert: ik ben geen bankzítter meer maar een bankhánger. En hangen, dat kun je het beste op een chaise longue! Die had ik niet. 

Daar had ik dus al de eerste drie specificaties te pakken.

 • Het moest van stof zijn, want dat beviel goed (geen leren bank dus)

 • Met een chaise Longue om lekker languit op te kunnen liggen

 • En een andere kleur dan donkergrijs, want dat had ik de afgelopen 14 jaar al gehad

Zitmaxx

Strijdplan

De eerste eisen staan op het lijstje, tijd om deze lijst uit te breiden. Wat zoek je in een bank? Om dat te ontdekken heb ik mezelf een aantal vragen gesteld. Mijn man Tim heeft hier natuurlijk ook een stem in gehad. We hebben flink wat discussies gevoerd over wat we beiden zochten in een bank. Het zijn een aantal praktische, maar ook een aantal esthetische vragen.

Stel jezelf de volgende vragen

Vul deze vragenlijst eventueel aan met vragen die je zelf hebt bedacht.

Heb je nog andere zitpartners? Laat ze ook deze vragenlijst invullen zodat je antwoorden kunt vergelijken en goed voorbereid naar de winkel gaat.

Grootte

 • Hoeveel mensen wil ik kwijt op de bank?

 • Hoe breed mag de bank maximaal zijn?

 • Zijn er elementen in de woonkamer waar ik rekening mee moet houden, zoals bv een erker of een raam?

Montel

Type bank

 • Welk type bank past het beste in de ruimte? (rechte bank, hoekbank, chaise longue, modulaire bank)

 • Welk type bank spreekt mij aan, en waarom?

Zitcomfot en andere wensen

 • Hoe zit of lig ik het liefste op de bank? (zitbank of plofbank, hard of zacht)

 • Wil ik andere opstellingen kunnen maken met de bank?

 • Heb ik huisdieren waar ik rekening mee moet houden?

 • Hoe lang moet de bank minimaal mee gaan

Looks en stijl

 • Welke stijl moet de bank hebben? (strak en modern of cozy en lossig)

 • Welke kleur bank past het beste bij mij en het interieur?

Montel

Bepaal je prioriteiten

Naast de harde specificaties zoals bijvoorbeeld formaat, bepaal je welke vragen voor jou het meeste prioriteit hebben. Zo kun je gerichter op zoek gaan.

Maak letterlijk een lijstje op je telefoon of handgeschreven. Zo hou je duidelijk voor ogen waar je naar op zoekt bent.

Shop till you drop

Nu begint het leukste deel: het shoppen! Met je duidelijke wensenlijst onder de arm kun je gaan proefzitten en je wensen eventueel bijschaven nu je het aanbod in real life ziet.

Wil je een weloverwogen keuze maken, maar ben je niet zo van de lijstjes? Of kun je niet van tevoren bedenken wat je precies wil? Ga dan eerst gewoon een beetje neuzen in de winkel en maak daarna je wensen specifiek. Op een gegeven moment kom je op het punt dat je weet wat er te koop is en ben je klaar om een keuze te maken.

Stel jij liever je interieur samen op gevoel? Fantastisch! Soms ben je gewoon meteen gek op een item. Dan zou ik je toch meegeven om - vanwege de investering - jezelf af te vragen of dit de bank is waar je over een paar jaar ook nog gek op bent. Overhaast de keuze niet.

Zitmaxx

Is je partner niet zo dol op shoppen? Doe alvast wat voorwerk door selecties te maken van banken. Online, of maak foto’s in de winkel van banken die jullie kunnen overwegen. Het is vaak makkelijker om ergens commentaar op te geven dan ergens blanco in te komen.

Zoals ik al zei heb ik er heel lang over gedaan om de ideale bank te vinden. Ik heb heeeeel veel banken gezien. Als ik een bank mooi vond, zat-ie niet lekker en zat-ie heel lekker, dan was het niet m’n smaak of buiten mijn budget. *Zucht* En ik ben gewoon een twijfelkont.

Maar uiteindelijk is het gelukt!

Benieuwd welke bank het is geworden? Check deze post.

Inspiratie/Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Wil je meer lezen over inrichten?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

Tips & Tricks/Styling

Neutrale babykamer gestyled met knuffelbare dieren

Leestijd2 min leestijd

Tips & Tricks/Styling

Spice up your beige: 4 tips om te voorkomen dat je beige interieur saai wordt

Leestijd2 min leestijd

Inspiratie/Kleur

Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis

Leestijd2 min leestijd

Volgende blogpost

Inspiratie/Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bankLeestijd3 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis