Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Midjourney: Wat kan AI voor jou als (interieur) designer betekenen?
Inspiratie/Trends

Midjourney: Wat kan AI voor jou als (interieur) designer betekenen?

Leestijd4 min leestijd

De revolutie van AI gaat razendsnel en fascineert me! Dit komt mede doordat het zo nieuw is, maar ook omdat ik veel mogelijkheden zie voor mijn werk als User Experience Designer en interieurfanaat / blogger. Ik experimenteer veel met de AI tool Midjourney en ik deel graag mijn ervaringen met jou.

Iedereen heeft inmiddels wel gehoord over Chat GPT denk ik. De chatbot waar studenten hun verslagen mee schrijven? ;) Misschien is het een ver van je bed show of misschien heb je het al eens uitgeprobeerd. Maar dat steeds meer branches ontdekken wat AI voor hun werk betekent, staat als een paal boven water!

Wat kan ik met AI?

Ik was benieuwd op welke manier ik AI kon inzetten voor mijn blog of voor interieur inspiratie. Niet alleen als hulp bij het schrijven van een blogpost, maar ook op visueel gebied. Omdat het steeds toegankelijker en beter is geworden, leek het me leuk om het zelf uit te proberen. Ik had een aantal vragen:

 1. Welke AI tool kan ik het beste gebruiken om afbeeldingen te maken? En hoe werkt het?

 2. Wat kun je er praktisch mee (bijvoorbeeld voor mijn blog)?

 3. Welke beperkingen heeft AI voor het maken van afbeeldingen?

 4. Hoe zit het met de rechten van de afbeeldingen?

 5. Moet ik bang zijn voor mijn baan als (interieur) designer?

#1 Welke AI tool kan ik gebruiken?

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor visuele creatie: DALL-E, Stable diffusion en Midjourney. Elke tool heeft zijn eigen specialiteit en de ontwikkeling gaat razendsnel. Na wat onderzoek bleek dat Midjourney het meest geschikt voor wat ik er mee wil: realistische interieur afbeeldingen renderen.

Midjourney is een AI-gestuurde tool die op basis van korte beschrijvingen - de zogenaamde 'commands' - afbeeldingen genereert.

Het is even een klusje om het aan de praat te krijgen, want het is niet zo makkelijk als een app of website. Toen ik het eenmaal aan de praat had gekregen, ging er een wereld voor me open!

Ik ga niet tot in detail een 'How to' schrijven over hoe je Midjourney installeert en moet gebruiken. Dat kun je beter in dit artikel lezen: 'Learn how to use the Midjourney Bot on Discord to create custom images from simple text prompts.' Maar ik vertel wel in grote lijnen hoe je een afbeelding maakt en hoe ik het nu gebruik.

Een abonnement afsluiten?

Ik heb ervoor gekozen om een abonnement af te sluiten voor €10,- per maand, want dan heb je een afgeschermde chat waar je afbeeldingen in kunt maken. In de reguliere chat zit je met 10 miljoen (!!!) andere mensen tegelijk te genereren en ben je steeds je afbeelding kwijt.

Als je eenmaal een account hebt kun je Midjourney gebruiken in de chat Discord, dat is zoiets als Slack of Teams. Zo ziet het eruit als je afbeeldingen maakt in Midjourney:

Je voert een command in

Je kunt op een aantal manieren een command (opdracht) geven; tekstueel, met een image of twee images.

Tekstueel: Soms luistert de AI heel goed en soms maakt-ie compleet z'n eigen ding omdat je command blijkbaar niet duidelijk was. Het is een kwestie van experimenteren. Ik heb geprobeerd er wat fotografie termen erin te zetten zodat het foto realistisch lijkt.

Image: Je kunt een referentie image (link) invoeren en daarachter een tekstuele command invoeren waardoor je gerichtere afbeeldingen maakt. Het is wel afhankelijk van het type afbeelding dat je invoert hoe goed het resultaat wordt. Ook dit is weer een kwestie van experimenteren.

Image blend: Het is ook mogelijk om afbeeldingen met elkaar te combineren.

Mijn command was: "minimal clean opaque vase with high dried flowers inside, wide 35mm shot with depth of field, placed on a side table in soft daylight in a light beige modern interior"

Variëren of uitwerken

Midjourney toont 4 interpretaties van je command. Dit is het startpunt van het uitwerken van je AI gegenereerde beeld. Midjourney geeft je deze opties:

 1. Alles opnieuw genereren omdat het niet helemaal is wat je voor ogen had

 2. Je kiest één afbeelding uit die je wil laten uitwerken op hogere resolutie

 3. Je kiest één afbeelding uit waar je weer vier nieuwe opties voor wilt zien

Ik maakte uiteindelijk een afbeelding van een vaas die ik gebruikte voor social media om mijn nieuwe blogpost serie 'Beige Bliss' te promoten.

Je blijft experimenteren

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het moeilijk om te stoppen, haha! Het is zo leuk om de afbeelding te zien ontstaan. En je kunt dus echt VAN ALLES maken. Zelfs een pinguin die lekker in het zonnetje ligt te chillen 😜

Ik laat een paar van mijn experimenten aan je zien.

Zoals je ziet kun je je fantasie de vrije hand geven. En dat is juist zo leuk: het onmogelijke wordt ineens mogelijk.

Midjourney kan inspiratie geven voor designers, architecten, kunstenaars, product designers en interieur stylisten.

#2 Wat kun je er praktisch mee?

Ik zal niet claimen dat ik een expert ben, want ik leer steeds weer nieuwe dingen. Maar ik weet wel waar ik zelf Midjourney voor ga gebruiken.

 • Midjourney is fantastisch ter inspiratie. Voor een make-over in huis of een nieuwe DIY klus. Twee voorbeelden: 1: Geef Midjourney de opdracht om een slaapkamer te renderen met een hotel chique hoofdbord. 2: Upload een foto van je kamer en geef de opdracht om een werkkamer te maken met inbouwkasten

 • Je kunt Midjourney ook gebruiken voor conceptontwikkeling. Om moodboards of storyboards te maken als designer, kunstenaar, interieur stylist of architect. Het hoeft niet helemaal perfect te zijn, want het gaat om het neerzetten van een sfeer of idee

 • Maak je eigen 'kunst'. Maak een mooi kunstwerk met AI, laat het printen en hang het aan de muur. Dit punt kan veel discussie opwekken, want 'Van wie is de kunst? En is het wel kunst als je het niet zelf gemaakt hebt? Van wie zijn de rechten?'. Phoeh, er moet nog een hoop regel- en wetgeving komen voor AI gegenereerde afbeeldingen

 • Gebruik Midjourney voor (promotie)beeldmateriaal. Ik heb het zelf ook gedaan voor mijn blogserie 'Beige Bliss'. En ik maak ook afbeeldingen die mijn blogpost ondersteunen

#3 Wat zijn de beperkingen van Midjourney

 • Midjourney is nog verre van perfect. Vooral als je op de details gaat letten, dan klopt het niet altijd. Perspectief is nog lastig, lijnen vallen weg, verhoudingen die niet helemaal kloppen etc. Daarom kun je vaak niet een afbeelding 1-op-1 overnemen als je het professioneel wil inzetten. Zelf gebruik ik photoshop om het beeld te bewerken en kloppend te maken

 • Het kan ook tijdrovend zijn als je niet goed weet welke commands je kunt gebruiken. Dat is best nog een kunstje om onder de knie te krijgen

 • Je hebt toch nog redelijk weinig controle over wat de AI van je command maakt. Ik heb bijvoorbeeld nog niet kunnen ontdekken hoe je ervoor zorgt dat het raam rechts in de afbeelding komt in plaats van links

 • Een ander punt: als je interieur afbeeldingen maakt via Midjourney, kun je geen 'echte' producten gebruiken, want het zijn fictieve producten. Je kunt (klant) vragen over waar iets vandaan komt dus niet beantwoorden :) Dat zal in de toekomst vast veranderen!

Zoek de verschillen

Zoals je op de eerste afbeelding kunt zien, klopt de rechter leuning van de stoel niet. Die verdwijnt achter de bank terwijl die verder naar achteren staat. De staande lamp verdwijnt achter de gordijnen, de boeken op de poef zweven, de kussens hebben gekke randen in het midden, het gouden bijzettafeltje klopt niet en wat er op de salontafel ligt is ook een beetje gek. Op de tweede afbeelding zie je dat ik het bewerkt hebt.

#4 Hoe zit het met de rechten?

Er is nog weinig wetgeving op dit vlak. Bij Midjourney is het op deze manier ingericht: jij bent eigenaar van de afbeelding en mag deze gebruiken voor non-commerciële doeleinden. Wil je het voor commerciële doeleinden inzetten, dan moet je een abonnement afsluiten.

Het is wel zo dat Midjourney altijd gemachtigd is jouw afbeelding te gebruiken op welke manier dan ook.

#5 Moet ik bang zijn voor mijn baan als (interieur) designer?

Automatisering in je vakgebied, oeh, dat vinden mensen soms bedreigend. Maar ik sta er anders in. Ik omarm nieuwe technologiën die mijn werk kunnen versnellen, verbeteren of veranderen. Misschien een tikje kort door de bocht, maar ik denk dat je moet zorgen dat je weet welke kant het op gaat om relevant te blijven.

Daarnaast denk ik dat het menselijke aspect van een designer altijd nodig blijft. De focus verschuift alleen meer van 'uitvoerder' naar 'bedenker'.

De tool Midjourney voert alleen maar uit wat jij als creatieve geest als opdracht geeft. Hoe we AI precies gaan gebruiken in de toekomst weet ik niet, maar dát het onze manier van werken gaat veranderen weet ik wel.

Big black box

Ben ik bang voor wat AI nog meer kan in de toekomst? Ik denk wel dat we waakzaam moeten zijn en geïnformeerd moeten blijven. Ik hoop dat de knappe koppen er boven op zitten en het ethische debat een hot topic blijft tot we meer leren over AI.

We willen natuurlijk geen filmische scenes meemaken waarin de AI het van het menselijk ras wint :p

Alle gekheid op een stokje, ik ben positief over de ontwikkelingen en de mogelijkheden die het met zich meebrengt. Maar het is altijd goed om met kritische ogen te blijven kijken naar nieuwe ontwikkelingen.

Maar voor nu vermaak ik me prima met mijn AI collega!

Wil je meer lezen over trends?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

Inspiratie/Make-overs

Slaapkamer make-over: van donker nachtblauw tot zonnig crème

Leestijd2 min leestijd

Inspiratie/Kleur

5 waanzinnige kleurencombinaties met beige als hoofdkleur

Leestijd4 min leestijd

Inspiratie/Kleur

Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis

Leestijd2 min leestijd

Volgende blogpost

Tips & Tricks/Styling

Spice up your beige: 4 tips om te voorkomen dat je beige interieur saai wordtLeestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis