Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en hout
DIY/Kerst

Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en hout

Leestijd3 min leestijd

De feestdagen staan voor de deur en wat is er nu leuker dan je eigen unieke kerstdorp te creëren? In deze DIY-blog laat ik je zien hoe je een prachtig minimalistisch kerstdorp kunt maken met behulp van droogklei en een stukje hout. Lees je mee?

Elk jaar ga ik minstens 3x naar een tuincentrum om kerstshows te bewonderen en ik ben altijd onder de indruk van het spektakel; glinsterende kerstlichtjes die als sterren aan het plafond hangen, prachtig versierde kerstbomen die schitteren in alle kleuren en overal glitter and glam. Heerlijk!

Maar zo blij als ik van al dat kerstgeweld wordt in het tuincentrum, zo gek zou ik worden als ik het in huis zou hebben. Ik hou van ingetogen kerstdecoratie. Een boom, wat sterren, een krans en vooral veel kaarsen.

In het tuincentrum blijf ik altijd hangen bij de kerstdorpjes.

Ik vind kerstdorpjes altijd zo nostalgisch en schattig. Maar ze zijn vaak ook erg druk met allerlei verschillende kleuren en details.

Ingetogen en minimalistisch

Daarom wilde ik mijn eigen, minimalistische interpretatie maken van kerstdorpjes. Ik tekende verschillende simplistische huisjes, printte ze uit en trok ze over op droogklei. Na een tijdje drogen, schilderde ik ze en zette ze rechtop in een houten standaard.

Als je het zo snel zegt, denk je dat is zo gepiept. Maar niets is minder waar! Deze DIY bestaat uit verschillende stappen en heeft droogtijd nodig. Wanneer je besluit ook dit minimalistische dorp te maken, neem er dus goed de tijd voor en zie het als een projectje waar je af en toe aan werkt. Wel een heel léúk project trouwens!

Bekijk de video en/of lees het stappenplan 👇

Wat heb je nodig

  • Papier

  • Schaar

  • Liniaal

  • Mesje

  • Klei tool om te modelleren

  • Droogklei

  • Verf

  • Kwasten

  • Houten plaat van 25 x 20 cm

  • Beits of lak

  • Ledlampjes

Stappenplan

Stap 1 Ontwerp en print de huisjes

Begin met het ontwerpen van verschillende huisjes in diverse maten. Het hoogteverschil en verschil in vorm maakt het dorpje interessant om naar te kijken. Je kunt het dorp zo groot of klein maken als je wil: 5 huisjes zoals ik, of 3. Misschien wil je wel 1 groot huisje maken, dat kan natuurlijk ook.

Print de sjablonen uit op papier. Als je een sjabloon vaker wilt gebruiken, kun je het beter printen op dikker papier. Gebruik je het één keer, dan is gewoon printpapier dik genoeg.

Je kunt hier de huisjes printen die ik heb gemaakt.

Houd er rekening mee dat de huisjes in de gleuven geschoven worden. Zorg dat je aan de onderkant extra ruimte over houdt om dat te kunnen doen.

Stap 2 Knip de huisjes uit tot een sjabloon

Knip de huisjes uit en leg ze klaar. Ik heb ervoor gekozen de raampjes niet uit te knippen, want dat vond ik teveel gedoe. Achteraf gezien was het misschien toch wel makkelijker om het wél uit te knippen, omdat het papier een beetje bleef plakken aan de klei. Ik zou zeggen probeer vooral zelf uit wat jij fijn vind!

Stap 3 Maak de huisjes van luchtdrogende klei

Maak de luchtdrogende klei soepel en rol het uit tot een egale laag van minimaal 1 cm. Als je de klei te dun rolt, gaat het kromtrekken en past het moeilijker in de gleuf die later maakt. Daarnaast kan het sneller breken als het te dun is.

Leg de uitgeknipte sjablonen op de klei en snijd de huisjes uit. Gebruik een liniaal als je graag strakke lijnen wil krijgen.

Laat de huisjes drogen op een ovenrooster.

Stap 4 Schuur en schilder de huisjes

Zodra de klei is opgedroogd, schuur je eventuele oneffenheden weg en schilder je de huisjes in de gewenste kleuren. Kies voor neutrale tinten voor een minimalistische look. Ben jij niet vies van wat meer kleur en patronen, ga dan lekker los!

Het is ook leuk om de huisjes te beschilderen alsof het peperkoekhuisjes zijn. Het voordeel van de huisjes van klei is natuurlijk dat je het elk jaar weer tevoorschijn kunt toveren!

Stap 5 Maak de houten standaard

Kies een stuk resthout en zaag het op maat. Mijn stuk hout is 30cm breed en 18 cm diep.

Maak gleuven van minimaal 1 cm diep in het hout, in dezelfde dikte als de huisjes. Zorg ervoor dat de gleuven voldoende ruimte tussen elkaar hebben voor de ledlampjes. De ruimte tussen de gleuven is bij mij 6 cm. Zaag de gleuven van links naar rechts, zodat je nog kunt schuiven met de huisjes en elke keer een andere opstelling kunt maken.

Beits de houten standaard en laat het drogen.

Heb je geen zin om zelf een houten standaard te maken? Gebruik dan een kant-en-klare snijplank waar je gleuven in zaagt. Dit bespaart tijd en geeft nog steeds een prachtig resultaat.

Stap 6 Zet het dorpje in elkaar

Alle onderdelen zijn klaar. Tijd om het af te maken! Schuif de geschilderde huisjes in de gleuven van de houten standaard. Plaats de ledlampjes tussen de huisjes, en zet ze aan. Voilá, je bent klaar! Nu kun je genieten van je eigen gemaakt kerstdorp met sfeervolle verlichting.

Ga je aan de slag met deze DIY? Tag me op instagram of stuur me een berichtje. Ik ben reuze benieuwd wat je ervan hebt gemaakt :)

Fijne feestdagen alvast!

Wil je meer lezen over kerst?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

DIY/Meubels

Maak zelf een sidetable in 7 stappen

Leestijd3 min leestijd

DIY/Upcycle

Maak je eigen wabi-sabi vaas: de do's and dont's

Leestijd4 min leestijd

DIY/Accessoires

Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakken

Leestijd2 min leestijd

Volgende blogpost

Inspiratie/Make-overs

Slaapkamer make-over: van donker nachtblauw tot zonnig crème



Leestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis