Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Maak je eigen wabi-sabi vaas: de do's and dont's
DIY/Upcycle

Maak je eigen wabi-sabi vaas: de do's and dont's

Leestijd4 min leestijd

Je ziet steeds vaker woonaccessoires van papier maché in interieurwinkels en ons interieur verschijnen. Het past dan ook helemaal in de Japandi trend die momenteel zo populair is. Ik maakte mijn eigen wabi-sabi vaas en vertel je de do's and dont's.

Misschien denk je wel bij het lezen van de titel wabi-wattes? En heb je geen idee wat Japandi of wabi-sabi betekent. Even kort door de bocht: de Japandi woonstijl voegt de simplistische look van Scandinvisch design samen met de Japanse levensfilosofie Wabi-sabi. Hierin staat de acceptatie van vergankelijkheid en imperfectie centraal.

Het leek me leuk om wat van die imperfectie in mijn huis te brengen! Papier maché is hier het perfecte materiaal voor.

Door de onregelmatigheid in het materiaal en de vorm ontstaan er mooie schaduwvlakken op de vaas.

Ik vind het leuk om unieke items in mijn huis te hebben en ik houd ervan om met mijn handen iets te creëeren. Vind jij dat ook leuk? Dan is deze DIY vast wat voor jou :)

Wat heb je nodig om een wabi-sabi vaas te maken

Papier maché is niet waterdicht

Een vaas maken van papier-maché klinkt dus wat tegenstrijdig. Is de vaas voor de sier en ga je er droogbloemen of kunstbloemen in zetten? Dan is er niks aan de hand. Maar als je er echte bloemen of takken in wil zetten, dan moet je er wat op bedenken.

Wanneer papier-maché in aanraking komt met vocht wordt het zacht. Er zijn vernissen die papier-maché waterafstotend kunnen maken, maar echt waterdicht zal het niet worden.

Ik had nog een glazen vaas waarvan ik de vorm niet zo mooi vond, maar deze is wel waterdicht. Het leek me een goed idee om mijn papier-maché vaas met de glazen vaas te combineren. Nu kan ik allerlei soorten bloemen en takken in de vaas zetten én heb ik zelf de vorm gemaakt.

DIY/Kunst

DIY kunstwerk van Papier-maché: uniek én goedkoop

Het maken van de basis: gaas vormen

Dit vond ik het minst leuke klusje, maar dit is wel het belangrijkste klusje. Je bepaalt namelijk met het vormen van het gaas hoe de vaas er uiteindelijk uit komt te zien. Neem er de tijd voor en probeer je voor te stellen hoe het eruit ziet wanneer het bedekt is met papier-maché.

Tips voor het vormen van gaas

 1. Gebruik handschoenen: Gaas is niet het meest veilige materiaal, want het is flink scherp. Bescherm jezelf goed!

 2. Zorg voor een goede ondergrond: Om het gaas te vormen moet je flink wat kracht gebruiken. Het kan doordrukken in de ondergrond, dus zorg voor een stevige, beschermde ondergrond

 3. Ronde vormen buigen is best even puzzelen. Knip een stukje gaas eruit om de bocht te kunnen maken en vouw de randen om zodat het stevig aan elkaar vast zit

 4. Ik ben begonnen bij de onderkant zodat ik alle ruimte had om daarna de vorm te bepalen

 5. Als je net als ik een vaas in de papier-maché wil plaatsen, zorg dan voor voldoende ruimte om de vaas heen. De ingang wordt smaller door de papier-maché en verflaag

Het gaas bedekken met papier

Het gaas bedek je met een dun laagje papier. Dit doe je door het papier in te smeren met behanglijm en aan te brengen op het gaas. Wees niet te zuining met de lijm, want de vaas verleend z'n stevigheid eraan. Laat het goed opdrogen voordat je verder gaat met het aanbrengen van de papier pulp.

Tips voor het bedekken van het gaas

 1. Smeer het papier in aan één kant zodat het papier niet de hele tijd aan je handen blijft plakken

 2. Werk van binnen naar buiten per stukje papier. Eerst een stukje aan de binnenkant aanbrengen, dan de buitenkant met het gaas insmeren en een volgend laagje papier aanbrengen. Zo bedek je stukje voor stukje het gaas met een dun laagje

Gebruik geschikt papier. Ik startte eerst met stroken papier van magazines, maar dat bleef niet plakken. Het moet de lijm goed kunnen opnemen waardoor het blijft plakken.

Afwerkingslaag aanbrengen met papier-maché pulp

De papieren laag vormt de perfecte basis voor de papier-maché pulp. Het hecht namelijk beter op deze papieren laag dan op gaas, en je kunt je bezig houden met modeleren in plaats van de basis vorm.

Tips voor het aanbrengen van de papier-maché pulp

 1. Op de verpakking staat hoeveel water je moet toevoegen om de pulp te maken. Ik zou zeggen ga op je gevoel af en voeg zoveel water toe als jij fijn vind werken. Eerst was het bij mij te dik waardoor het heel moeizaam smeerde. Door extra water toe te voegen ging het modeleren beter

 2. Gebruik latex handschoenen, dan kun je het oppervlak gladder smeren en hou je je handen schoon. Ik had eerst geen handschoenen aan en daarna moest ik flink poetsen om de opgedroogde pulp van mijn vingers af te krijgen

 3. Gebruik een paletmes om grote hoeveelheden pulp aan te brengen en smeer het ermee uit. Je kunt daarna met je vingers de dikte aanvoelen en verder modeleren

Wees niet te zuinig met de pulp! Bij mij zag je in het begin de vorm van het gaas erdoor heen omdat de laag te dun was. Ik heb een tweede laag aangebracht om het netjes te krijgen, maar als ik het royaler had aangebracht was dat niet nodig geweest.

Geduld is een schone zaak

Laat de vaas goed drogen en uitharden voordat je verder gaat met het schilderen van de vaas. Ik weet het, het is moeilijk, maar uiteindelijk wel de beste optie. Het ligt eraan hoe dik de laag is, maar mijn vaas heeft wel tussen de 24-32 uur droogtijd nodig gehad.

Tips om het werk te laten drogen

 1. Plaats je werk op een donkere, droge plaats. Door direct zonlicht kan de papier maché scheuren

 2. Heb je toch geen geduld zoals ik bij het laatste stukje, zet dan de föhn erop met lauwe lucht, houd afstand en beweeg de föhn zodat je niet te lang op één plaats blijft

Afwerken met verf

Als laatste stap ga je de vaas schilderen. Ik gebruik voor dit soort DIY's meestal verf die ik over heb van het schilderen van de muur of ik haal een sample potje. Je kunt watergedragen verf gebruiken voor de afwerking als je het niet intensief gebruikt.

Als ik de vaas wil vullen met water of moet legen, dan haal ik de glazen vaas eruit zodat het papier-maché niet nat wordt.

Ik koos voor een egale kleur, omdat ik het een mooie, rustige basis vind voor gekleurde bloemen en takken. Maar je kunt natuurlijk ook een leuk patroon aanbrengen of kiezen voor een leuke kleur.

Ik vond het harstikke leuk om te werken aan deze vaas. Het was even een klusje omdat het uit een aantal stappen bestaat, maar het resultaat mag er zijn, vind ik.

Wat vind jij ervan? Laat je het me weten als je met deze DIY aan de slag gaat?!

Wil je meer lezen over upcycle?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

DIY/Meubels

Maak zelf een sidetable in 7 stappen

Leestijd3 min leestijd

DIY/Accessoires

Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakken

Leestijd2 min leestijd

DIY/Kerst

Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en hout

Leestijd3 min leestijd

Volgende blogpost

DIY/Accessoires

Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakkenLeestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis