Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Maak zelf een sidetable in 7 stappen
DIY/Meubels

Maak zelf een sidetable in 7 stappen

Leestijd3 min leestijd

Ik miste een meubel in de slaapkamer die hoogte en contrast zou toevoegen, dus maakte ik een ontwerp voor een sidetable. Met de juiste aanpak hoefde dit niet ingewikkeld te zijn leek me. En ik had gelijk: deze DIY was super makkelijk! Doorloop deze 7 stappen en dan staat deze beauty ook bij jou in huis te pronken.

Stap #1 ━ Ontwerp maken voor de sidetable

Wanneer je precies dezelfde sidetable wil maken die ik heb ontworpen, kun je deze stap overslaan. Wanneer je nog wat wil tweaken aan het ontwerp, dan is dat de eerste stap.

Als ik inspiratie nodig heb, begin ik vaak bij Pinterest of Instagram. Na een tijdje scrollen, wist ik wat ik wilde: ronde hoeken en rechte lijnen. Een simpel en tijdloos ontwerp. De onderstaande plaatjes gooide ik in de mix en vormden de basis voor mijn ontwerp.

Wil jij een strakker ontwerp, dan rond je de hoeken niet af.

Stap 2 ━ Hout op maat laten zagen

Ik probeer zoveel mogelijk materialen te hergebruiken voor mijn klusjes. Dus voordat ik aan een klus begin, kijk ik eerst even in de schuur of op zolder :) Misschien heb jij ook nog wat hout over?

Ik had jammer genoeg geen hout dat geschikt was, dus bracht ik een bezoekje aan de bouwmarkt. Ik kwam een mooi massief vuren houten timmerpaneel tegen van CanDo. Er waren verschillende maten beschikbaar en ik koos voor de 250x60 cm 28 mm. Hier kan ik alle onderdelen voor de sidetable uithalen.

Het is ideaal dat je bij de bouwmarkt hout op maat kunt laten zagen! Om de houtzager zo duidelijk mogelijk aan te geven hoe ik het gezaagd wil hebben, maakte ik een pdf met alle maten. Het lichtste gedeelte is resthout waar ik vast wel weer een nieuwe bestemming voor vind.

Stap 3 ━ Onderdelen schuren

De randen van het hout zijn nog erg scherp en moeten goed opgeschuurd worden voordat je het in de lak zet.

Het blad afronden

Het blad krijgt afgeronde hoekjes. Door een mal te gebruiken, zorg ik ervoor dat elke zijde gelijk wordt. Met een decoupeerzaag, zaag ik de ronding uit het hout en daarna schuur ik het op met de schuurmachine.

De poten schuren

De poten krijgen ook rondingen en deze zaag ik op dezelfde manier als het blad. Ik houd voldoende ruimte over aan de bovenkant zodat er ruimte is voor het bevestigingsmateriaal. Ik wil wel graag een meubel dat tegen een stootje kan!

Stap 4 ━ Onderdelen in elkaar zetten

Alle onderdelen zijn klaar dus tijd om in elkaar te zetten. Ik teken eerst af waar de poten komen: gecentreerd van het blad en vanaf het uiteinde van het blad 12,5 cm naar binnen.

De hoekverbindingen die ik gebruik zijn van CanDo speciaal voor timmerpanelen (in het grijs 4 stuks) met productnummer 510561. Ik heb eigen schroeven gebruikt, want de kwaliteit van de schroeven die erbij zaten vond ik niet goed (slap metaal).

Voor de stevigheid komt er een extra plank tussen de poten. Deze plaats ik 20 cm naar beneden vanaf het blad. Het is niet alleen om de sidetable meer stabiliteit te geven, het is ook handig om spullen in kwijt te kunnen!

Stap 5 ━ Sidetable in de lak zetten

Het is belangrijk dat je het hout stofvrij maakt voordat je het in de lak zet. De lak hecht beter en je krijgt geen houtzaagsel in de lak. Je kunt hiervoor een licht vochtige doek gebruiken. Even goed laten drogen en dan kun je beginnen met lakken.

Ik heb een lak laten mengen in de bouwmarkt. Met deze lak heb ik op een stukje resthout een sample gemaakt om te zien hoe de kleur uitpakt. Ik vond het al iets te rood, maar ik was ongeduldig en heb tóch de sidetable ermee in de lak gezet. Foutje! Ik vond de kleur veel te rood en te licht, dus heb een blackwash door de lak gemengd.

Stap 6 ━ Sidetable schuren

Gelukkig pakte het goed uit met een toefje blackwash door de lak. Om er zeker van te zijn heb ik op een hoekje de nieuwe kleur getest. Het was véél beter! Het heel rode was eruit en de tint was donkerder. Precies zoals ik voor me zag. Voor ik de 2e laklaag aanbracht, heb ik de sidetable opgeschuurd en afgenomen met een licht vochtige doek.

Ik hoop dat jij in één keer de juiste kleur te pakken hebt. Afhankelijk van hoe goed de eerste laklaag gepakt heeft en de donkerte die je wenst, breng je een tweede laklaag aan of kun je deze stap overslaan.

Stap 7 ━ Het eindresultaat

Wauw, wat ben ik blij met het eindresultaat! Het is toch altijd maar zien of je ontwerp zo wordt als je het in gedachten had. En het mooie is: het heeft maar 6 uur gekost om deze DIY te maken (excl. droogtijd). Dat vind ik heel acceptabel voor een heel meubel!

Ik ben benieuwd wat jij ervan vind. Laat je het weten in de comments?

En vergeet zeker niet een foto te sturen wanneer je deze DIY hebt gemaakt, vind ik leuk :)

Savemaak je eigen sidetable

Wil je meer lezen over meubels?

Reacties

Toon alle comments (1) »
Gravatar for famvaneldijk@ziggo.nl
Karin v Eldijk24 oktober 2023
Ik zie bij stap 4 op het filmpje een mooi kastje op de achtergrond. Ook zelf gemaakt, en zo ja, hoe?
Gravatar for amberlovesdesign@gmail.com
Amber24 oktober 2023

Hoi Karin, dat is inderdaad ook zelf gemaakt. Dat zijn wandplanken die aan de muur zijn gemaakt met blinde plankdragers. Daarna heb ik ze meegeschilderd met dezelfde verf als de muur. Daardoor wordt het mooi één geheel. Ik kreeg wel vaker deze vraag, dus misschien dat ik hier ook maar een blog over moet maken ;)

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

DIY/Upcycle

Maak je eigen wabi-sabi vaas: de do's and dont's

Leestijd4 min leestijd

DIY/Accessoires

Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakken

Leestijd2 min leestijd

DIY/Kerst

Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en hout

Leestijd3 min leestijd

Volgende blogpost

DIY/Kerst

Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en houtLeestijd3 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis