Kunst is heel persoonlijk; de één houdt van realistische schilderkunst en de ander houdt van abstract. Zelf realistische kunst maken is niet voor iedereen weggelegd, maar deze DIY kan iedereen maken! Dus heb je zin om iets zelf te creëren en een uniek (en goedkoop) stuk in je huis te hangen? Lees snel verder hoe ik mijn eigen kunstwerk van papier-maché maakte.
Kunst kan een statement piece zijn of juist blenden in je interieur. Ik heb ervoor gekozen mijn kunstwerk te laten matchen bij het interieur. Ik denk dat ik er dan minder op uitgekeken raak. Of dat zo is, zal nog moeten blijken, haha. Het leuke is dat je zelf kunt bepalen wat voor type kunstwerk het wordt en de welke kleur het krijgt. En zeg nou zelf, het is toch gaaf als je het helemaal zelf hebt gemaakt? :)
Dus chop chop, verzamel je spullen en aan de slag!
Bedenkt van tevoren waar je het kunstwerk wilt hangen, zodat je de maat van het doek hierop kunt afstemmen.
Benodigdheden
Voor deze DIY heb je het volgende nodig:
- Canvas
- Papier
- Behanglijm
- Blokkwast
- Houten frame
- Werkplek
Canvas
Als je een schilderkunstwerk wilt maken is het type canvasdoek, net als het type en de kwaliteit van de verf, van belang voor het eindresultaat. Wanneer je de verkeerde combinatie gebruikt, kan de verf gaan barsten, is het misschien moeilijk aan te brengen of krijg je verkleuring.
Voor deze DIY is de kwaliteit van het canvasdoek niet zo belangrijk, omdat er toch een laag papier mache over heen gaat. Goed nieuws: je kunt voor het goedkoopste canvas gaan dat je kunt vinden! Zelf heb ik gekozen voor een canvasdoek van de Xenos. Ze zijn er in verschillende maten en de maat die ik heb is 70x90 cm.
Papier
De gedrapeerde laag heb ik gemaakt van simpel papier: Easy Pull van Plenty. Het is papier dat je vaak tegenkomt in het toilet om je handen mee te drogen. Ik heb voor dit papier gekozen omdat het geen patroontje heeft en omdat het heel dun is waardoor je het kunt behandelen als een soort stof.
Behanglijm
De Prefix Mix & Roll is een behanglijm die je zelf moet mengen. Ik had niet goed gemengd waardoor er wat klontjes inzaten. Maar toen ik ging smeren, vond ik het eigenlijk juist een leuk effect! Als je het glad wil hebben kun je beter kiezen voor een behanglijm die al gemengd is, dan weet je zeker dat het lekker smooth wordt.
Blokkwast
Met een grote blokkwast verdeel je de behanglijm. Omdat het zo groot is, gaat de uitspraak ‘grote halen, snel thuis’ goed op!
Houten frame
Je kunt het houten frame voor het kunstwerk zelf maken van latjes of je besteld het op internet zoals ik heb gedaan. Ik heb een standaard maat gekozen, dat is goedkoper.
Kliederhoek
Maak je werkplek goed op orde voordat je begint, want het is zonde als je je meubels verpest met behanglijm.
Aan de slag
Stap 1 — Werkplek voorbereiden
Leg je benodigdheden klaar op je werkplek zodat je lekker vlot kunt doorwerken.
Bedenk van tevoren of je gewoon wil bekijken hoe het loopt of je kunt alvast een schets maken waarin je bepaalt hoe je het papier wilt draperen. Er zijn zat voorbeelden op internet die daarbij kunnen helpen.
Stap 2 — Eerste keer lijmen
Nu ben je good to go! Breng behanglijm aan op het gebied van het canvasdoek waar je gaat beginnen zodat het papier goed kan hechten. Smeer niet alles meteen in, anders droogt het te snel.
Stap 3 — Lange strook papier scheuren
Scheur een lange strook papier af en zorg ervoor dat die tot over de randen van het canvasdoek komt. Je kunt het later altijd nog bijsnijden of knippen.
Stap 4 — Papier op z'n plek
Leg de strook papier op het net ingesmeerde deel van het canvasdoek.
Stap 5 — Kletsnat lijmen
Neem een flinke klodder behanglijm en smeer deze over het papier heen. Het papier moet helemaal kletsnat zijn tot aan de randen.
Stap 6 — Papier draperen
Nu is het tijd om het papier te draperen naar eigen smaak. Pak de strook weer voorzichtig op en leg het neer over het canvasdoek. Ik wilde zo min mogelijk naden van het papier zien. Ik was dus voorzichtig met het optillen van het papier om te voorkomen dat het scheurde. Misschien vind jij het juist leuk als je de naden ziet, dan kun het papier gewoon wat grover aanbrengen en meer over elkaar heen leggen in lagen.
Let erop dat je het papier helemaal tot over de rand van het canvas aanbrengt voor een nette afwerking. Breng wat extra behanglijm aan voor de randen zodat het niet loskomt. Dit doe je rondom het hele canvas. Als het papier wat uitsteekt buiten het canvas, kun je dat wanneer het droog is afsnijden of knippen.
Leg het canvas doek op een verhoging zodat je de ruimte hebt om de randen goed af te werken.
Stap 7 — Volgende strook papier aanbrengen
De volgende strook is aan de beurt. Het is leuk een beetje te spelen met de dikte en hoogte van de plooi. Hier kun je gewoon je vingers voor gebruiken. Dat is het voordeel van papier-maché, je kunt het vormen zoals je wilt. Als je het platter wilt maken, kun je de blokkwast gebruiken. Of de strook weer opnieuw aanbrengen.
Wees niet bang om het verkeerd te doen, het hoeft niet perfect te zijn! De imperfectie is juist mooi en laat je eigen ‘handtekening’ zien.
Stap 8 — Touch up
Nu alle lagen zijn aangebracht neem je even goed afstand en kijk je of je nog wat wilt bijwerken.
Stap 9 — Papier-maché laten drogen
Nu moet je geduld hebben. Zoals je vast nog wel van de basisschool weet, duurt het laaaaang voordat papier-maché opgedroogd is. Het helpt als het canvas helemaal vrij is van de ondergrond zodat de lucht er onderdoor kan komen. Of je pakt gewoon de föhn :)
Stap 10 — Kunstwerk verven
Yes, aan de slag met verf! Ik gebruik voor dit soort dingen vaak verf die ik nog over had, lekker goedkoop! Vaak is dat gewoon muurverf. Het is mooi als het matched in je interieur. Ga voor een ton-sur-ton look zoals ik deed waardoor het blend in je interieur of ga juist voor een kek contrastkleurtje waardoor het een echte eyecatcher wordt. Wees niet te zuinig met de verf, zorg dat het goed dekt.
Stap 11 — Papier-maché kunstwerk inlijsten
Als je je kunstwerk wilt inlijsten, heb je het meeste aanbod online. Er zijn verschillende aanbieders waar je standaard maten kunt kopen of een lijst op maat kunt bestellen. Er zijn verschillende diktes en je kunt zelf beslissen hoeveel ruimte je om je kunstwerk heen wilt hebben. Ik bestelde mijn lijst bij zelfinlijsten.nl en ging voor de baklijst zonder trap blank in formaat 70x90 cm.
Wil je meer textuur aanbrengen in je kunstwerk, dan kun je zand door de behanglijm of verf mengen.
Gefeliciteerd, je hebt je eigen kunstwerk gemaakt :) Hang het op z’n plek en geniet ervan!
Check mijn Instagram Reels voor een korte samenvatting.
Omslagfoto: Lotte van Uittert