Een zwevend bureau: praktischer wordt het niet! Stoot nooit meer je benen tegen de bureaupoten en ga zitten waar je maar wil.. Als de ruimte zich er voor leent, zou ik het iedereen aanraden! Het is goed zelf te maken en het ziet er mega strak uit. Nieuwsgierig hoe je het kunt maken? Lees snel verder!
Stap 1: Bepaal de hoogte van het bureau
Dat klinkt makkelijker dan het is. Het is echt belangrijk om dit niet te overhaasten en goed stil te staan bij wie er aan het bureau zit en welke bureaustoel je gebruikt. Als het eenmaal bevestigt is, kun je namelijk niet meer terug!
Na een beetje Googlen las ik dat je het meest ergonomisch zit wanneer je met je benen en armen in een hoek van 90 graden zit. Dat is gebaseerd op een ‘gewone’ bureaustoel. Er zijn allerlei tabellen te vinden op internet waarbij je hoogtes ziet die passen bij je lengte. Tim is langer dan ik, dus we hebben hem als uitgangspunt genomen. Ik gebruik af en toe een steuntje voor mijn voeten en dat werkt prima. Het bureau is nu 74 cm hoog, maar toch denk ik achteraf dat we ons bureau best 3-5 cm hoger hadden mogen maken. Maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.
Mijn fysio zei dat het beter is om op een zadelkruk te zitten en het bureau wat hoger te zetten. Heel ergonomisch, maar wel aan de prijs.
Stap 2: Maak een stevig frame
Nu je de hoogte hebt bepaald kun je beginnen met het frame. Je hebt hiervoor de volgende materialen nodig; balken, houtlijm, pluggen, schroeven, hoekverbindingen. En gereedschap zoals; een boor, schroevendraaier, waterpas, rolmaat.
Balken
De lengte van het bureau bepaalt welk type balken je nodig hebt. Wij hebben 44 x 44 mm balken gebruikt voor 2.80 cm. Het blad oogt daardoor niet te massief er is meer ruimte voor de benen. Voor de stevigheid hebben we voor een bureaudiepte van 65 cm vier balken gebruikt.
Als je bureau smaller is dan 2.80 cm zou je ook voor 44 x 69 mm balken kunnen kiezen voor de stevigheid. Je hebt dan ook minder balken nodig. Wij hebben bewust voor dunnere balken gekozen omdat het bureau anders gaat doorhangen over deze lengte.
Pluggen en schroeven
De balken hebben we met dikke pluggen en schroeven bevestigt aan de muur. Welke pluggen je nodig hebt is afhankelijk van het materiaal van de muur. Bekijk op de verpakking hoeveel gewicht de pluggen en schroeven kunnen dragen. Dan kun je bepalen om de hoeveel cm je schroeven plaatst.
Hoekverbindingen
Om de balken aan elkaar te bevestigen gebruik je metalen hoekverbindingen.
Oeps, foutje!
Toen ik ging proefzitten aan de houten balk, kon ik mijn benen haast niet kwijt! Het bureau hadden we te ondiep gemaakt, oeps! We moesten dus een extra stukje balk tevoorschijn toveren zoals je hieronder op de tweede foto ziet. De ruimte tussen de voorste en de tweede balk is daardoor wat groter, maar omdat we 4 balken hebben gebruikt is het alsnog stevig.
Maak het bureau diep genoeg zodat je je benen goed kwijt kunt. En het is belangrijk dat de balken goed recht zijn!
Stap 3: Kabels uit het zicht
Ik heb een HE-KEL aan kabels, dus die hebben we netjes weggewerkt onder het bureau. Daarvoor moesten we wel twee gaten boren zodat de kabels door het bureau kunnen. Deze hebben we zo klein mogelijk gehouden zodat het haast niet opvalt.
Het is belangrijk om de gaten goed op te schuren bij de randen zodat er geen splinters meer zijn. Er bestaan ook afwerkranden speciaal voor kabels. Wij hebben daar niet voor gekozen, omdat we het zo onopvallend mogelijk wilden houden.
Stap 4: Bevestig het blad
Het is het makkelijkste om het blad om maat te laten zagen. Wij hebben het hout op maat laten zagen bij Pontmeyer (een leverancier van hout, plaat- en bouwmaterialen). We kozen voor hetzelfde materiaal als de kasten boven het bureau: Populieren multiplex in de dikte van 12 mm.
Het blad hebben we bevestigt met schroeven vanaf de onderkant. Zo zie je geen bevestiging aan de bovenkant. Let wel goed op dat je schroeven niet te lang zijn!
Voor een mooie afwerking hebben we aan de voorzijde van het bureau een extra houten rand geschroefd in hetzelfde materiaal als het blad. Ook aan de achterwand hebben we een extra rand van 10 cm geplaatst met montagekit.
Stap 5: Werk het hout netjes af
Voor de afwerking heb ik twee lagen Rigo Skylt lak gebruikt. Het verandert echt niks aan de kleur van het hout en voelt super glad!
Schuur eerst met een fijne korrel het hout glad en maak het daarna goed stofvrij. Breng daarna de lak aan met een roller en/of kwast en laat het goed drogen. Afhankelijk van hoe slijtvast je het blad wilt hebben bepaal je hoeveel lak lagen je aanbrengt. Ik heb het blad 2 keer gelakt.
Clean desk policy
Elke dag ben ik nog blij dat we de tijd en moeite hebben gestoken in het zwevende bureau! Nog steeds werken we veel thuis. Het is heel fijn om zoveel ruimte te hebben en alles goed te kunnen opbergen. We hebben namelijk boven het bureau een grote kast gemaakt. Net zoals het bureau loopt de kast over de gehele breedte van de ruimte. Ideaal!
Benieuwd hoe jij ook een inbouwkast kunt maken in het kantoor? Check dan de volgende blogpost.
DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat
Hopelijk durf jij nu ook de uitdaging aan te gaan en je eigen zwevende bureau te maken. Stuur je me een foto als je er ook mee aan de slag gaat? Have fun!
Wil je meer lezen over meubels?
Reacties
Hi Jenneke, 4 meter is een flinke afstand. Het is handig om voor een ondersteuning te gaan inderdaad. Ik heb voor mijn badkamer meubel een metalen inbouwbeugel gebruikt die speciaal bedoeld is om veel gewicht te dragen. Zoiets kun je ook overwegen. Groeten, Amber
Hoi!
Kan je hier ook op leunen? Ik heb de neiging om te leunen om het blad. Ben benieuwd hoe stevig het is :)
Hoi Tasja, je kunt er zeker op leunen! Ik leg regelmatig mijn benen op het bureau :D Niet echt ergonomisch haha, maar wel relaxt. Mijn neefje was ook laatst op het bureau geklommen en dat ging goed. In het midden is het zwakke punt, dus ik zou er als volwassene niet op gaan zitten, maar leunen kan echt prima.
Heel leuk! Waar is dat rekje van voor de kabels?
Hi Cecile, het kabelgootje komt bij Ikea vandaan. De simpelste en goedkoopste die er is, je ziet het toch niet ;)