Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Maak zelf een luxe spiegel op maat met ledverlichting
DIY/Accessoires

Maak zelf een luxe spiegel op maat met ledverlichting

Leestijd3 min leestijd

Tijdens de verbouwing van ons huis zocht ik naar manieren om ons huis eígen te maken en de ruimtes optimaal te benutten. Maatwerk is daar heel geschikt voor! Maar wie niet rijk is moet slim zijn ;) Je kunt flink wat geld besparen wanneer je zélf de eyecatchers maakt. Ik maakte zelf een spiegel in het toilet die de hoogte benadrukt en het toilet een luxe uitstraling geeft. Ik vertel je er alles over zodat jij ook de handen uit de mouwen kunt steken!

3D renders to the max

Sommige mensen beginnen hals-over-kop aan een klus, maar dat zit er bij ons niet in, haha. Wij denken en tekenen alles uit zodat we precies weten wat we nodig hebben. Om je een idee te geven: Tim zit achter het scherm, doing his magic in Cinema 4D (software programma) en ik zit er naast en zeg "zullen we het die kleur maken, kun je dat eens proberen.." etc. Handig joh!

We hebben verschillende ontwerpen gemaakt voor het toilet. Het uitgangspunt was een uniek, donker toilet met een luxe uitstraling. Verlichting kan daarin hét verschil maken, dus daar wilden we iets leuks mee doen.

Heb je geen idee hoe zo'n fancy programma werkt, met pen en papier lukt het ook ;)

Meer weten over het ontwerp van het toilet? Check deze post:

Inspiratie/Inrichten

Mijn donkere toilet: alle remmen los!

Op de 3D render hierboven kun je het eindontwerp zien. Het lijkt echt één op één op wat we nu hebben, dat is altijd zo leuk om te zien :)

De spiegel met ledverlichting is samen met de houtlook tegel de eyecatcher. De spiegel lijkt te zweven dankzij de ledverlichting en het geheel verspringt op de houten tegelstrook, waardoor het speels oogt. De verlichting benadrukt het lijnenspel van de prachtige tegel van Starwood (Porcelanosa Gruppo) in de kleur Tanzania Wine.

Maar een ontwerp is maar een ontwerp: tijd om aan de slag te gaan!

Benodigdheden voor deze spiegel DIY

Voor deze DIY geef ik geen specificaties, omdat elke situatie weer uniek is. De groote van de spiegel, de balken en latten die je gebruikt en de ondergrond waarop de spiegel bevestigd wordt.

  • Houten balken
  • Houten latten
  • Bevestigingsmateriaal
  • Montagekit
  • Spiegel op maat
  • Ledstrip

Maak in 6 stappen je luxe spiegel met ledverlichting

Stap 1. Maak een frame van hout

Maak eerst een frame van hout op maat. Het is niet meer dan balken rondom en latten in het midden.

  • Je kunt zelf kiezen welke balken en latten je hiervoor gebruikt, maar zorg ervoor dat de latten in het midden niet even dik zijn als de balken. Er moet ruimte zijn aan de achterkant voor de kabel van de ledstrip. Ik koos voor balken die ik nog had van 32 x 44 mm en latten van 70 x 18 mm.
  • Maak het frame wat kleiner dan de spiegel zodat de spiegel lijkt te zweven. Je kunt zelf kiezen hoeveel ruimte je mooi vind. Ik koos voor 2 cm.
  • Hou aan de onderzijde extra ruimte vrij voor de ledstrip. Dit hoeft niet meer te zijn dan 1 á 2 cm. 

De ledstrip komt aan de onderzijde, zorg dat er een uitsparing in het frame zit waar de kabel van de ledstrip doorheen kan. 

Stap 2. Bevestig het houten frame aan de wand

Zorg dat je het frame bevestigd bij de elektra aansluiting. Het luistert niet zo nauw, want er komt straks toch een spiegel overheen. Afhankelijk van de ondergrond kies je je bevestigingsmateriaal. 

Stap 3. Schilder de randen van het houten frame

Schilder de randen van het houten frame in de kleur die past bij jouw wand. Je kunt er ook voor kiezen om deze stap te doen vóór stap 2 als je dat fijner vind. 

Stap 4. Plak de ledstrip aan de onderkant van het frame

Grote kans dat je de ledstrip eerst op maat moet maken voordat je het kunt bevestigen op het houten frame. Check dan de handleiding hoe je dat moet doen.

Bevestig de ledstrip aan de onderkant van het houten frame met de lijmrand die al op de ledstrip zit. Mocht er geen lijmrand opzitten, dan kun je kleine dotjes montage kit gebruiken om de ledstrip te bevestigen. Druk de ledstrip goed aan zodat het mooi strak wordt. Doe je dit niet, dan zul je zien dat de verlichting een beetje gaat golven en dat is zonde.

Nu zie je dat de uitsparing in het frame goed van pas komt!

Let erop dat bij het bevestigen van de ledstrip aan de linker- en rechterkant even veel ruimte is zodat de verlichting mooi gecentreerd is. 

Stap 5. Werk de wand af rondom de spiegel

Misschien dat je wand al afgewerkt is, dan kun je deze stap overslaan. Wij hebben ervoor gekozen onze wand af te werken nádat we het frame geplaatst hadden. Hierdoor hoefden we niet in de tegel te boren met de kans dat het zou breken. En was het niet nodig om een ingewikkelde constructie te bedenken om het diepteverschil op te lossen met de verspringende tegel.

Stap 6. Bevestig de spiegel op het houten frame

Het leukste gedeelte is aangebroken! Alle inspanningen hebben geleid tot dit moment waarop je de spiegel gaat bevestigen aan het houten frame. Gebruik hiervoor montagekit en zorg dat je de spiegel goed in het midden van het frame plakt. 

Voilà, je spiegel DIY met verlichting is klaar!

Het is een klus die best goed te doen is als je eenmaal weet hoe je het aan moet pakken. Voor ons was het even een puzzel, maar ik hoop dat jij met deze tips weet hoe je het aan kunt pakken. Ik ben nog elke dag blij met het resultaat en ik krijg veel complimenten over het toilet van onze gasten. 

Laat je het weten als je deze DIY ook hebt gemaakt? Stuur een berichtje of tag me in je instagram post.

De introductie foto is gemaakt door Lotte van Uittert

Wil je meer lezen over accessoires?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

DIY/Meubels

Maak zelf een sidetable in 7 stappen

Leestijd3 min leestijd

DIY/Accessoires

Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakken

Leestijd2 min leestijd

DIY/Kerst

Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en hout

Leestijd3 min leestijd

Volgende blogpost

Inspiratie/Shoppen

The Home Style Club is live! Stijladvies voor elk droominterieurLeestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis