Inspiratie: voormalig schoolgebouw in Leiden

minute read2 min leestijd

Deze voormalige school uit 1925 te Leiden is omgetoverd tot een prachtige, eigentijdse woning en gefotografeerd door Brigitte Kroone. Alle waardevolle en historische elementen zijn behouden gebleven en moderne elementen zijn toegevoegd. Ik vertel je graag waarom ik het zo mooi vind!

Hoewel ik zelf hou van kleur en imperfecte combinaties in het interieur, kan ik er niet omheen dat dit huis hèt heeft wat mij betreft. De allure vanwege de hoge plafonds en oude kozijnen en deuren, de samenhang in stijl en robuustheid van materialen spreekt me aan.

Elke kamer ademt dezelfde sfeer door de maagdelijk wit gestuukte muren, betonnen vloeren en de houten of stalen kozijnen.

Mix van materialen

Het lijkt me een lastige opgave om deze ruimte huiselijk in te richten. De ruimtes zijn immens groot en de plafonds zijn hoog. De warmte komt hier door het gebruik van diverse materialen en structuren: de trap is van hout, de vloer van beton en de muur van baksteen en stucwerk. Toch mis ik wat textiel op de vloer en voor de ramen. En kunst aan de muur, want dat maakt een huis persoonlijker. Misschien dat het later toegevoegd is.

Houten deuren

Een tijdje geleden ben ik op een dag de woonkamer deur gaan schuren. En grondig ook. Ik had wat plaatjes voorbij zien komen van mooie naturel houten deuren op internet en was verkocht. Dat wil ik ook! Mijn man begreep het wat minder goed. Met deze foto’s kon ik mijn punt goed duidelijk maken, het geeft zoveel karakter. Helaas is mijn man er ‘nog steeds geen fan van’. Maar ach, onze deur is al bijna helemaal kaal, nu kunnen we het net zo goed zo laten.. πŸ˜‰

Verlichting

Wat me opvalt is de afwisseling tussen de soorten verlichting: spots, hanglampen en wandlampen. Al deze soorten verlichting hebben een eigen functie: sfeer, accent of puur functioneel. De combinatie van deze drie brengt sfeer en luxe.

Zichtbare constructie

Ik heb een zwak voor zolders waarbij de constructie in het het zicht is. Zeker bij zo’n puntdak, het is een beetje de ziel van het huis vind ik. Gaaf dat er door de stalen pui meer licht binnen valt van de dakramen en het maakt het nog ruimtelijker ook. Hier zou ik wel een werkkamer willen hebben πŸ™‚

Ik hoop dat je net zo hebt genoten van deze foto’s als ik. Mocht jij nog een mooi huis tegenkomen, dan hoor ik het graag!

Fotografie: Brigitte Kroone | Architect: Ronald van der Voort 

Reacties

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.