Amber Loves Design
Alle blogs
Inspiratie
DIY
Tips & tricks
Amber Loves Design
PinterestInstagram
Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakken
DIY/Accessoires

Mijn avontuur in de wereld van keramiek: cursus pottenbakken

Leestijd2 min leestijd

Het stond al even op mijn wensenlijst, maar nu heb ik het toch écht gedaan: een cursus pottenbakken. Lijkt het jou ook leuk? Lees dan vooral verder, want ik vertel je wat ik heb geleerd én ik laat je zien wat ik ervan bakte ;)

In een kerstpakket dat ik van The Home Style Club kreeg, zat een prachtige handgemaakte mok. Ik was er meteen weg van! Er zat ook een kortingsactie bij voor een pottenbakkerscursus van 4 lessen, en dat trok me - Hollands als ik ben 🙈 - over de streep. Ik schreef me in en ging samen met mijn moeder het keramiek avontuur aan.

Madeleine van Keramiek atelier de Zonnehoek in Hillegom heeft ons ontzettend veel geleerd. We hadden niet echt de verwachting dat we iets succesvols zouden maken, want iedereen zegt dat het vreselijk moeilijk is. Of dat zo was? Jep, het is best even een kunstje om onder de knie te krijgen. Gelukkig waren we maar met z'n tweetjes, dus we kregen alle aandacht van Madeleine.

Klei en de draaischijf

Het was echt een geweldige ervaring! Zo leuk om elke week weer wat nieuws te leren.

Wanneer je bezig bent met klei ben je echt even in een andere wereld. Je moet je aandacht erbij houden, dus je bent echt in het 'hier en nu'.

Het is een fijn gevoel als de klei zich vormt door de beweging van je vingers. Het voelt heel zacht en soepel en je kunt het vormen hoe je wil door de druk te veranderen.

Eerste kennismaking

De eerste twee lessen maakten we kennis met de klei en de draaischijf. Voordat je iets kunt maken moet je de klei 'walken', dat betekent dat je het soepel maakt en de lucht eruit haalt. Dan is de klei hanteerbaar en klaar om te vormen.

De klei moet precies in het midden zitten van de draaischijf zodat je het gelijkmatig kunt draaien. Dat vond ik het moeilijkste! Het zat eerst scheef of raakte los. Als de klei eenmaal zit, is het wat mij betreft goed te doen met de juiste instructies.

Houding is bij draaien erg belangrijk. Je plaatst je ellebogen in je zij en buigt met je hele bovenlichaam naar voren boven de draaischijf. Ik had er na de les helemaal spierpijn van!

Mijn moeder en ik hebben 5 verschillende schaaltjes, mokjes of vaasjes gemaakt in de eerste twee lessen. Dat is best veel!

Afwerking is alles

In de derde les gingen we de schaaltjes en kopjes 'afdraaien'. Dat betekent dat je het keramiek gaat afwerken door bijvoorbeeld de voet een rand te geven zodat het stevig staat. Tijdens het afdraaien geef je de 'identiteit' mee aan het keramiek: staat het op een elegante voet, of is het modern en loopt het strak tot de onderkant, hoe ziet een handvat eruit etc.

Glazuren op de gok

In de vierde les hebben we het werk gegalazuurd. Madeleine had allerlei samples gemaakt waardoor we konden zien hoe het ongeveer kon worden. Maar je weet nooit helemaal hoe het uitpakt. Het ligt namelijk aan de combinatie met andere glazuren en bijvoorbeeld hoe dik je het aanbrengt. Een leuke verrassing dus!

We hebben een deel van de schaaltjes 'gedompeld' en een deel beschilderd. Wanneer je het glazuur aanbrengt met een kwast heb je meer controle en kun je iets fijner werken, maar wanneer je het onderdompelt in een bak met glazuur kun je het heel egaal aanbrengen.

Glazuur breng je aan in meerdere dunne laagjes. Het ene laagje horizontaal, de andere vertikaal zodat het mooi in elkaar overvloeit in de oven.

Hoog gestookt

Het keramiek is in een oven geweest van wel 1240 graden! Het wordt langzaamaan hoog gestookt zodat het sterk genoeg is om in de vaatwasser te doen. Handig!

Leuk weetje: Keramiek dat snel blust, is laag gestookt en daardoor van mindere kwaliteit. Vaak wordt dat bij goedkopere producties zo gedaan.

Wil je servies dat je hele leven mee gaat? Dan kun je het beste voor porselein kiezen, dat is het allersterkste.

Het eindresultaat

Het was een feestje om te zien hoe het uiteindelijk uitgepakt heeft! Ik ben er best trots op dat het ons gelukt is om zulke mooie dingen te maken in 4 lessen 😃 Het vuurtje voor keramiek is zeker gaan branden. Het is zo leuk om iets te maken dat je ook functioneel kan gebruiken.

  • Ik ben het meest trots op het mokje met het unieke oortje. Het houdt heel lekker vast en ik vind het leuk dat de binnenkant transparant is en de buitenkant een spikkeltje heeft.

  • De twee schaaltjes met witte glans glazuur en klei passen in elkaar en zijn een setje. Geschikt om bijvoorbeeld borrelnootjes in te doen.

  • Het mini vaasje met wat ongebruikelijke vorm en spikkeltje was in eerste instantie een misbaksel. Maar door de imperfectie te benadrukken is het nog best leuk geworden.

  • Het andere vaasje met mat witte glazuur en slanke hals was een experiment. Zou het me lukken om in les 2 te modeleren? Met risico op falen, ging ik ervoor. Het is juist leuk om te ontdekken wat je kunt en hoe ver je kunt gaan!

Het leven is te kort om op save te gaan ;) Probeer het gewoon en experimenteer erop los!

Bekijk de video 👇

Ik raad het je zeker aan om eens een cursus of workshop te doen. Voor mij komt er ook een vervolg. Het is zo fijn om met je handen bezig te zijn en tijd te nemen om te ontstressen. Mocht je ook ervaring hebben of een curses willen doen en je hebt vragen, laat dan zeker een bericht je achter.

Tot de volgende blog!

Wil je meer lezen over accessoires?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Gerelateerde posts

DIY/Meubels

Maak zelf een sidetable in 7 stappen

Leestijd3 min leestijd

DIY/Upcycle

Maak je eigen wabi-sabi vaas: de do's and dont's

Leestijd4 min leestijd

DIY/Kerst

Maak je eigen minimalistische kerstdorp met droogklei en hout

Leestijd3 min leestijd

Volgende blogpost

Inspiratie/Kleur

Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis



Leestijd2 min leestijd

Populaire blogposts

Meubels

Reveal: mijn nieuwe modulaire Scandinavische bank

Meubels

Maak in 5 stappen zelf een zwevend bureau

Upcycle

DIY Ivar IKEA hack: van massaproduct tot meubel op maat

Kleur

Bakery Brown: naturel tint voor een warme & knusse woonkamer

Verbouwen

Checklist voor het kopen van een oud huis