Een badkamer is vaak een kleine ruimte waar veel elementen in geplaatst moeten worden; een douche, wastafel, toilet, opbergruimte, een radiator en eventueel een bad. Dat kan best even puzzelen zijn hoe je dit allemaal een goed plekje geeft! Ik help je op weg door te vertellen hoe ik het heb aangepakt.
#1 Bedenk hoe je de badkamer gaat gebruiken
Sta – voordat je meteen een indeling gaat maken – goed stil bij hóé je de badkamer praktisch gaat gebruiken. De verbouwing van een badkamer kost een hoop tijd & geld, it better be good. Aangezien je de ruimte elke dag meerdere keren gebruikt is het belangrijk dat het praktisch ingedeeld is. Praktisch en esthetisch hoeft elkaar trouwens niet uit te sluiten 😉
Kies welke elementen je wil plaatsen in de badkamer:
Wastafel
Stel jezelf de vraag: “Heb ik een dubbele wasbak nodig?” Een dubbele wasbak lijkt de standaard te zijn en daarom heb ik ook even getwijfeld of ik daar ook voor moest kiezen.
Uiteindelijk heb ik één wasbak geplaatst en daar heb ik geen moment spijt van!
Ik wist dat ik de ruimte naast de wasbak veel meer zou gebruiken dan de wasbak zelf. En dat is zo! Het ligt vaak bezaaid met make-up, haarspeldjes, elastiekjes, föhn, geurtjes en ander spul. Dankzij de lade eronder is het ook weer zo opgeruimd. Ideaal. Heb je een groot gezin en sta je ‘s ochtends vaak met z’n allen je tanden te poetsen? Dan is een dubbele wasbak natuurlijk heel handig.
Tip: Heb je een kleine badkamer, plaats dan een zwevend wastafelmeubel, hierdoor lijkt de ruimte veel groter.
Bad
“Wil ik een bad en gebruik ik deze vaak genoeg om er één te hebben?” Een bad neemt veel ruimte in en het zou zonde zijn van de ruimte als je er bijna niet in zit. Dan zou ik zeggen: boek gewoon eens in de zoveel tijd een Wellness dagje om lekker uitgebreid te badderen.
Douche
Heb je al eens nagedacht over een dubbele douche? Leuk voor de kids, maar ook gezellig om samen te douchen. Vind je dat een beetje teveel van het goede dan zou je ook gewoon een ruimere douche kunnen plaatsen met een regendouche. Mijn douche is 110 x 90 cm en dat past makkelijk met z’n tweeën.
Oh, nog iets: als je net zo’n koukleum bent als ik dan kun je beter een douche kiezen met een deur. Een open douche staat heel mooi en ruimtelijk, maar door de beweging van warme en koude lucht kan het minder comfortabel aanvoelen.
Toilet
Heb je geen losse ruimte voor het toilet en wil je deze plaatsen in de badkamer? Dan kun je ervoor kiezen – als de ruimte het toelaat – om een extra wand te plaatsen zodat je wat meer meer privacy hebt.
Opbergruimte
In veel badkamers is er een koof (ombouw) geplaatst om het leidingwerk. Zonde van de ruimte zou je denken, maar je kunt er ook gebruik van maken. Ik heb net zoals de afbeelding hieronder een nis gemaakt naast de koof voor toiletartikelen en handdoeken. Deze ‘hap uit de badkamer’ kun je dus omzetten in praktische opbergruimte.
Verwarming
Om je handdoek te drogen en op te warmen kun je een mooie (design) radiator kiezen. Ik heb de verwarming tegenover de douche geplaatst, zo heb ik meteen een warme handdoek te pakken als ik de douche uit kom. Als je het anders aan wil pakken kun je ook een verwarmde wand maken waar de handdoeken tegenaan hangen. Leuk idee toch?!
#2 Maak een plattegrond
Nu je hebt bedacht wat je in je badkamer wil plaatsen en hoe je het gaat gebruiken, kun je beginnen met indelen. Er zijn verschillende websites, zoals Floorplanner, Ikea Planners, Baderie, Badkamer.nl, waar je een plattegrond in kunt tekenen op schaal. Dit geeft meteen een realistisch beeld van de grootte van de ruimte en wat je erin kwijt kunt.
Bij het maken van de indeling let je op de volgende dingen:
Vorm
Open deur natuurlijk, want de vorm van de ruimte is de basis van de badkamer. Toch kun je een ontwerp maken waarin je niet optimaal gebruik maakt van de vorm. Zonde! Mijn badkamer is langwerpig en deze vorm heb ik sterk benadrukt: de loopruimte is in de lengte en de elementen zijn langs de wand geplaatst. Zelfs de tegels zijn langgerekt en in de lengte geplaatst. Als ik het bad overdwars had geplaatst, zou de ruimte veel korter en kleiner hebben geleken.
Probeer out of the box te denken. Je kunt bijvoorbeeld bij een ruime, vierkante badkamer de functies opdelen door een wand in het midden te plaatsen met een meubel aan de ene kant en een toilet of douche aan de andere kant. Met een grote spiegel zorg je dan weer voor meer licht en ruimte, zodat de wand niet op je af komt. Op deze manier heb je ook meer privacy.
Licht
Op welke manier kun je je badkamer zo licht mogelijk houden? Bekijk goed waar het licht vandaan komt en zorg dat je met indelen deze lichtbronnen niet blokkeert. Mijn douchewand is helemaal van glas zodat de ruimte groter lijkt en de douche niet zo’n donker gat wordt.
Wil je graag een knusse, donkere badkamer? Zorg dan voor een goed lichtplan zodat je alsnog genoeg licht hebt om bijvoorbeeld je make-up te doen of de badkamer schoon te maken.
De originele afbeelding van de badkamer schets vind je hier.
WIl je zien hoe ik tot mijn badkamer ontwerp ben gekomen? Lees dan de volgende blog:
Van kurkenkamer tot badkamer
Wil je meer lezen over inrichten?
Gerelateerde posts
Neutrale babykamer gestyled met knuffelbare dieren
2 min leestijd
Spice up your beige: 4 tips om te voorkomen dat je beige interieur saai wordt
2 min leestijd
Deze 4 herfstkleuren brengen warmte en knusheid in je huis
2 min leestijd