Onze zoektocht naar de perfecte keuken

minute read3 min leestijd

Een keuken uitkiezen is een leuke, maar lastige klus! Mijn man en ik hebben tig verschillende ontwerpen gemaakt: van een gezellige plattelands keuken tot een greeploze moderne keuken. Ik neem je mee in onze zoektocht en laat je onze ontwerpen zien!

De keuken vormt het hart van onze benedenverdieping. Dat hebben we zo bedacht, omdat we het allebei leuk vinden om te koken en om mensen te ontvangen. Onze praktische wensen waren; veel opbergruimte in de vorm van lades, onderhoudsvriendelijk en een kookeiland. Daarnaast moest het qua looks uitnodigend zijn om lekker te kokkerellen.

Stijlkeuze

Omdat de keuken in het midden van de ruimte staat, is de stijl bepalend voor de rest van ons interieur.

Je kunt zeggen dat onze zoektocht verder ging dan het vinden van de ideale keuken: het ging om het vinden van de stijl van ons interieur.

Het lastige is dat we allebei meerdere stijlen mooi vinden: industrieel, scandinavisch, landelijk, modern. Voor alles valt wat te zeggen, maar we hebben maar één keuken en één huis! πŸ™‚ Waar we het wel al snel over eens waren, was dat het een uitgesproken stijl mocht zijn. Niet te basis en te voorzichtig, maar toch tijdloos. Aan de slag dus met ontwerpen!

Conceptrichtingen

Om onze voorkeur te ontdekken hebben we plaatjes gezocht die ons aanspreken. We maakten allebei een moodboard die we hebben samengevoegd in 3 conceptrichtingen.

Rustiek hout voor de hoge kasten in combinatie met een gekleurd eiland. Een beetje landelijk, maar door de brede grepen wat stoerder. Een spanningsveld tussen twee stijlen die misschien net niet helemaal lekker werken met elkaar.
Beton op de frontjes! Dat hadden we nog nooit gezien. Best een gaaf idee. Een kleur toevoegen is gedurfd, maar je maakt wel een statement.
Deze stijl is verfijnd door de gladde frontjes. De leren greepjes maken het eigentijds en uniek.

Enkele andere ontwerpen

Deze concepten bleken compromissen te zijn geworden en geen van de ideeën gaf ons een wauw effect. We hebben meerdere malen een keukenzaak bezocht, maar konden het ook daar maar niet vinden. Hoezo kritisch?

Het kan een voordeel zijn als je allebei ontwerper bent, maar af en toe baalden we ervan. Konden we nou maar gewoon een standaard keuken uitzoeken, haha! Dat we ons ontwerp kunnen visualiseren is dan wel weer handig.

Hieronder zie je een aantal uiteenlopende stijlen die we hebben geprobeerd voor onze keukenopstelling.

Scandinavisch
Industrieel
Landelijk modern

Gotcha!

Op internet kwam ik een hele bijzondere keuken tegen van Eginstill. Het is een donkergroene keuken die helemaal van staal gemaakt is en een marmeren blad heeft. Mijn man en ik vonden het meteen mooi. Tot nu toe hadden we geen hele donkere ontwerpen gemaakt. We durfden het niet zo goed. Maar elke keer als we een donkere keuken zagen, vonden we het super mooi! Deze kleur groen sprak ons ook aan, maar zouden we dit over 10 jaar nog steeds mooi vinden? Toch werd deze keuken het uitgangspunt voor ons verdere ontwerp.

Bij de drie lades boven elkaar moest ik denken aan ouderwetse archiefkasten, maar dan in een nieuw jasje

Terug naar het moodboard

Inmiddels waren we met een keukenexpert op zoek gegaan naar de beste indeling en hebben we het blad gekozen. Een mooi licht composiet blad met een natuurlijke textuur erin, matglad afgewerkt. ‘Maar nu de kleur van de frontjes nog!’ Pfff, dat was nog niet zo makkelijk. We konden uit een aantal groene kleuren kiezen, en je raad het al: onze kleur zat er níét tussen.. ? Een tint verschil, geeft de keuken een totaal andere uitstraling! We pakten nog een keer onze moodboards erbij en zagen dat er veel antraciete keukens tussen zaten.

Waarom dan niet voor antraciet gaan? Ineens viel het kwartje!

Hieronder een moodboard van de afbeeldingen die ons het meest hebben geïnspireerd.

Eindontwerp

We maakten een laatste ontwerp en zagen het helemaal zitten! Dit zullen we na 10 jaar nog steeds mooi vinden.

De keuken is strak, maar door de messing greepjes krijgt het karakter en een klassieke touch. De houten snijplank is geïntegreerd in het blad. Dit voegt – naast dat het praktisch is – ook warmte toe. Het hout komt terug in de planken bij de hoge kasten. Door de vele lades is er genoeg opbergruimte. Mooi apparatuur erin en we kunnen lekker gaan koken!

Ben je benieuwd hoe onze keuken er nu uitziet? Hier vind je de blogpost met vooral heel veel foto’s van het eindresultaat πŸ™‚

Keuken

Onze droomkeuken

Bekijk mijn Pinterest bord met keukens.

Reacties

Sandra

Erg mooi geworden! Ik ben benieuwd wat voor vloer dit is in de keuken?

Amber

Thx Sandra! Het is een marmoleum vloer uit de Piet Boon lijn van Forbo. Echt ideaal! Ben zo blij dat we in de keuken voor deze vloer gekozen hebben, want het is heel goed schoon te maken. Druppende vaat, kookspetters, met één veeg is het weg.

Wil

Wat is dat toch handig, als je handig ben! Zoals op de computer, al jullie ideeën in beeld kunnen brengen, en dan ook nog, het zelf kunnen uitvoeren, heerlijk om die talenten, studie’s en handige handen te hebben, toch!!?

Vivian

Wat een prachtige keuken! Ik vraag me af of die indeling bij ons zou passen. Wat zijn de afmetingen van jullie keuken? Breedte, diepte en kookeiland? Weet je dat nog!
Bedankt in ieder geval voor de inspiratie en de mood boards!

Amber

Dank je Vivian, leuk om te horen! Ik stuur je even een mailtje met de tekening van de keuken. Succes met het uitzoeken van een keuken. Groetjes, Amber

Marieke

Wauw! zo herkenbaar dit verhaal… Ontzettend gaaf ontwerp, benieuwd hoe het eind resultaat geworden is..

Amber

Dank je Marieke πŸ™‚ 

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet getoond.